Poslanici usvojili izmene zakona – novi pasoš šest meseci ranije

119

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su Zakon o izmenama i dopunama Zakona o putnim ispravama čiji je cilj, kako je u ime predlagača rekao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, da se pojednostave procedure i efikasnije ostvaruju prava građana.

U obrazloženju predloga zakona o poslanicima, Stefanović je rekao da će građani imati mogućnost da zatraže izdavanje novog pasoša šest ili više meseci pre isteka tog dokumenta, kako bi mogli nesmetano da putuju u zemlje koje imaju propise da vam pasoš mora važiti još tri ili više meseci od datuma izlaska iz te zemlje.

Još jedna novina je da kada dokument treba javno oglasiti nevažećim, to se može uraditi na internet strani MUP-a čime se izbegavaju dosadašnji troškovi oglasa, rekao je ministar.

Poslanici su usvojili i Memorandum o razumevanju između Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Ministarstva za unutrašnju bezbednost Sjedinjenih Američkih Država o unapređenju saradnje u cilju sprečavanja putovanja terorista i borbe protiv nezakonitih migracija, koji treba da doprinese borbi protiv terorizma.

Potvrđen je i Sporazum sa Tunisom o međusobnom priznavanju vozačkih isprava, sporazum sa Evropskom policijskom kancelarijom u borbi protiv međunarodnog kriminala, kao i Sporazum između vlada država učesnica Crnomorske ekonomske saradnje (BSEC) i Dopunski protokol uz Sporazum između vlada država učesnica Crnomorske ekonomske saradnje (BSEC) o saradnji u pružanju pomoći u vanrednim situacijama i hitnom reagovanju na prirodne i izazvane katastrofe.

Poslanici su glasali i o kadrovskim rešenjima, pa je za predsednika Komisije za zaštitu konkurencije na period od pet godina izabran Nebojša Perić, diplomirani pravnik u čijoj biografji stoji da je ranije radio u Parking servisu, a od 2016. godine je direktor Javnog komunalnog preduzeća „Drugi oktobar“ u Vršcu.

Za članove Saveta komisije za zaštitu konkurencije izabrani su diplomirani ekonomista Danijela Bokan zaposlena u Ministarstvu finansija, diplomirani pravnik zaposlen u ovoj komisiji Miroslav Đošić i glavni ekonomista komisije, doktor ekonomije Siniša Milošević.

Za člana Saveta guvernera narodne banke Srbije po treći put izabran je Nikola Martinović, a za člana komisije za hartije od vrednosti izabrana je diplomirani ekonomista Marija Đorđević iz Erste banke.

Izvor N1 Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...