Šešelj: Suštinsko pitanje – da li je Krušik robu prodavao ispod cene?

143

Predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj izjavio je danas da je potrebno da se pruži objektivan i istinit odgovor na pitanje da li je vojna fabrika Krušik iz Valjeva prodavala bilo kojoj privatnoj firmi svoje proizvode ispod cene proizvodnje ili ispod cene po kojoj ga prodaje Jugoimport SDPR-u.

„To je suštinsko pitanje i mi još nemamo odgovor na njega“, rekao je Šešelj na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

On je ocenio da SDPR, kao javno preduzeće, mora imati prednost prilikom trgovine naoružanjem.

Predsednik Srpske radikalne stranke upitao je danas i šta to može doneti regionalna inicijativa nazvana „Mali Šengen“ što već nije obuhvaćeno CEFTA sporazumom i upozorio da bi eventualno pristupanje i Kosova toj inicijativi značilo da Beograd implicitno priznaje njegovu nezavisnost.

„Zašto nismo insistirali na doslednom sprovođenju CEFTA sporazuma i da se postepeno proširuju određene olakšice u trgovinskoj razmeni između zemalja članica, kao i da se podstiče njihova ekonomska i politička saradnja“, upitao je Šešelj na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

On je ocenio da je uvredljivi i sam naziv „Mali Šengen“ ali da je mnogo opasnije pitanje statusa članica, koje nije jasno definisano, za razliku od statusa članica CEFTA.

Šešelj je podsetio da su ideju o takozvanom „Malom Šengenu“ do sada podržale Srbija, Albanija i Severna Makedonija a da se tu skriva opasnost da se eventualno priključenje Kosova shvati kao da Srbija implicitno priznaje kosovsku nezavisnost.

Lider SRS je naveo da su prve tri države učestvovale na sastancima u Novom Sadu i Ohridu a da je idući sastanak zakazan za 21. decembar u Draču.

Prema njegovoj oceni, neslaganje koje je zvanična Priština iznela po tom pitanju i navodni sukob sa albanskim premijerom Edijem Ramom samo je fingiran.

„Počela je igra koja će trajati još mesec dana. Još će se Priština žešće suprotstavljati i Rama će ih pritiskati. A onda će početi pritisak sa Zapada i u jednom trenutku, dva tri dana pred sastanak u Draču, albansko rukovodstvo u Prištini će iznenada pristati i poslati delegaciju. I ta delegacija će imati status kao i delegacija Srbije. Gde je garancija da to neće biti tako? Ja je ne vidim i očekujem da mi predsednik Republike to razjasni. Šta će uraditi ako Rama dovede delegaciju u Drač da učestvuje ravnopravno“, upitao je Šešelj.

On je ocenio da je tada jedino rešenje koje Srbija može da primeni otkazivanje učešća u „Malom Šengenu“, jer ovaj put niko neće prihvatiti fusnotu u kojoj se objašnjava da je to teritorija pod kontrolom Unmika, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

Govoreći o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovim ingerencijama, Šešelj je rekao da on ima najveću faktičku vlast, koja nije formalna ali proističe iz činjenice da je i predsednik najveće vladajuće partije.

„Takav je slučaj bio i kod Slobodana Miloševića i Borisa Tadića. On (Vučić) može da učestvuje u rešavanju svih pitanja gde se Vlada tome ne suprotstavi i da se kreće u okvirima koje mu postavi Vlada“, rekao je Šešelj.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...