Žene traže da firme otkriju kolike su plate muških kolega

121

Poslodavci bi morali da kažu svojim radnicama ako su za isti posao manje plaćene od muških kolega, smatra udruženje za ženska prava „Fawcet Society“, tvrdeći da tajnost plata dodatno podstiče nejednakost, prenosi N1.

Naime, to udruženje je pozvalo na donošenje zakona kojim bi firme na Dan jednakih plata, bile u obavezi da otkriju plate muških radnika.

Taj se dan obeležava 4. novembra jer od tog datuma, kada se uporede njihova primanja sa muškim kolegama, žene simbolično prestaju da primaju platu i sledeća dva meseca rade besplatno.

„Jednaka plata za isti posao je još uvek nedosanjani san za mnoge žene“, kazala je predsednica udruženja Sem Smeters nakon objave izveštaja „Zašto žene imaju pravo da znaju“.

Britanija je 1970. donela zakon o jednakim platama koji ženama omogućuje jednaku platu kao muškim kolegama za isti posao.

Poslovna lobistička grupacija Konfederacija britanske industrije izrazila je zabrinutost predlogom udruženja „Fawcet Society“, tvrdeći da bi se zakon mogao zloupotrebljavati, kao i da bi u njega trebalo ugraditi zaštitne mehanizme.

Žene u Evropskoj uniji i dalje u proseku zarađuju 16 odsto manje nego muškarci, što je neznatno poboljšanje u odnosu na prošlogodišnjih 16,2 posto.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...