Fajon: Izborno zakonodavstvo Srbije nije usklađeno sa zahtevima OEBS-a

95

Predsedavajuća Odbora Evropskog parlamenta (EP) za stabilizaciju i pridruživanje sa Srbijom Tanja Fajon izjavila je da trenutno izborno zakonodavstvo Srbije nije usklađeno sa zahtevima posmatračke misije OEBS-a, iako postoji napredak u nekim poljima.

„Ne samo da nije usklađeno, problem je i implementacija. Prvenstveno, medijska zastupljenost svih strana nije jednaka. To predstavlja veliki problem jer je sloboda medija jedna od glavnih stavki pravne države i države koja stremi ka članstvu u EU“, rekla je Fajon.
Bitno je imati i „jasniju strukturu finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja“, dodala je Fajon koja u Skupštini Srbije, kao članica delegacije EP, posreduje u drugoj rundi dijaloga srpske vlasti i opozicije o izbornim uslovima.
Ona je navela da još nije odlučeno da li će EP poslati misiju da prati izbore u Srbiji, ali je kazala da postoje velike šanse da ona bude poslata. Ocenila je da to što će najpre biti održani odvojeni razgovori s predstavnicima vlasti i opozicije, a potom zajednički, predstavlja „vrlo dobar način komunikacije za početak pregovora“.
„Kroz takve razgovore biće prilike da obe strane iskažu mišljenje povodom trenutne situacije i iznesu probleme koje imaju. Potom, kroz zajedničke razgovore, postojaće prilika da se nađe rešenje koje bi obe strane prihvatile i koje bi dovelo do normalnog odvijanja izbora i povratka opozicije u parlament“, rekla je Fajon.
Izvor 021.rs
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...