DS i Nova stranka upozoravaju na rast ekstremizma, LSV apeluje na primenu zakona

57

Demokratska stranka (DS) ocenila je, povodom Međunarodnog dana tolerancije, da je Srbija zemlja „u kojoj se različitosti radikalizuju, a netolerancija ispoljava svakodnevno“.

Nova stranka upozorava na „rast političkog ekstremizma u Srbiji“ koji, kako su ocenili, „samo vodi još dubljem ukorenjivanju netrpeljivosti i nepoštovanju različitosti“.

DS je u saopštenju ocenila da su netolerancija, diskriminacija, diskriminatorni stavovi, mržnja i predrasude „još ukorenjeni u Srbiji, uprkos tome što Ustav i usvojeni zakoni izričito zabranjuju diskriminaciju i propisiju instrumente za zaštitu od nje“.

„Uvažavanje različitosti je uslov stvarnog prosperiteta. Ali, postoji nešto na šta nikada ne treba pokazati toleranciju – a to je nasilje, koje je izvorište i polazište svake netolerancije. Uvažavanje međusobno i prihvatanje obilja koje nam pruža različitost moguća je jedino kada se osude i kazne svi pokušaji propagiranja i širenja netrpeljivosti i diskriminacije“, stoji u saopštenju.

Države članice UN su 16. novembra 1995. godine usvojile Deklaraciju o principima tolerancije u kojoj je istaknuto da tolerancija nije ni povlađivanje ni ravnodušnost, već „poštovanje širokog spektra kultura, oblika izražavanja i humanosti“ i da predstavlja priznanje univerzalnih ljudskih prava i sloboda drugih.

Nova stranka je, povodom Međunarodnog dana tolerancije, upozorila na „rast političkog ekstremizma u Srbiji“ koji, kako se ocenjuje, „samo vodi još dubljem ukorenjivanju netrpeljivosti i nepoštovanju različitosti“.

Navodeći da Ustav Srbije „jasno zabranjuje“ sve vrste diskriminacija, Nova stranka je ocenila da se propisi u toj oblasti, „poput svih ostalih u državi, ili ne primenjuju ili selektivno primenjuju“.

„Društvo koje je svakodnevno suočeno sa poražavajućim temama na naslovnicama tabloida ili u udarnim terminima najgledanijih televizija, koje propagiraju primitivizam, govor mržnje, nasilje prema ljudima druge vere, boje kože, seksualne orijentacije, političkih uverenja, sve dublje tone u netoleranciju“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da je prihvatanje različitosti i njeno usađivanje u temelje društva „zadatak pred kojim svi moramo nastupiti ujedinjeno, iznad svega zbog budućih generacija, koje ne smeju stasavati pod teretom prošlosti u kojoj su se radikalni stavovi i ekstremno desničarenje oteli kontroli“.

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) poručila je da Srbija ne sme da se seti reči tolerancija samo 16. novembra, jer se zakonska regulativa iz ove oblasti ne primenjuje dosledno.

„Postignut je donekle kvalitetan zakonski okvir u borbi protiv diskriminacije, ali je nažalost, problem u implementaciji donetih zakona u praksi“, ocenila je LSV.

Stranka je upozorila da svakodnevni javni nastupi političara, ali i drugih aktera u srpskom društvu „raspiruju mržnju i podstiču diskriminaciju“.

„Vlasti ne čine ništa na sprečavanju takvog narativa, a često čak i pomažu njegovo širenje“, kažu u LSV.

LSV je zatražila da se počne s „jasnim i sveobuhvatnom poštovanjem Ustava i zakona koji sprečavaju diskriminaciju“.

„Srbija, ali i čitav region, ne smeju postati zatočenici politike netolerancije koja nas je toliko puta do sada razarala“, apelovala je LSV.

Izvor N1 Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...