Vlast i opozicija o izbornim uslovima – šta je donela nova runda dijaloga?

84

Šta je donela nova runda dijaloga vlasti i opozicije pod patronatom Evropske unije? Javnosti su po prvi put saopštene konkretne zamerke evroparlamentaraca na uslove za sprovođenje fer i korektnih izbora, izveštava N1.

Međutim, predstavnici vlasti na sastancima tvrde da su spremni na ustupke, ali kada izađu iz Skupštine, poruke su im kudikamo drugačije.

Uspomena na dan kad je Evropska unija otvorila karte i rekla srpskim vlastima da sat otkucava – dosta je bilo dijaloga, potrebno je sprovođenje dogovorenog. Dve glavne zamerke odnose se na medije, tačnije popunjavanje upražnjenih mesta u REM-u i formiranje skupštinskog odbora za kontrolu elektronskih i štampanih medija. Vlast je, po svemu sudeći, spremna na daleko veće ustupke.

„Evo ja se zalažem, može od današnjeg dana pa sve dok se ne završe izbori, da Srpska napredna stranka nema ni jedan jedini sekund u medijima, da se stavi neka obaveza da ne smemo da gostujemo nigde, da imamo obavezu da gostujemo samo ako opozicija insistira na duelu“, kaže Vladimir Đukanović iz SNS.

Vlast obećava da će za slobodu medija skinuti zvezde s neba, ali kategorički odbija svaku konkretnu sugestiju, kaže učesnik sastanka i samostalni poslanik Đorđe Vukadinović. Za njega je Đukanovićev predlog čista relativizacija, jer je na samom sastanku rekao da to nije zvanični predlog Srpske napredne stranke.

„To je rečeno tako da impresionira i unapred predupredi neke zamerke od strane evroparlamentaraca, da pokažu kako eto, imate neke ludake iz opozicije koji nešto traže, a vidite da na kakve radikalne mere je vlast spremna. Pritom, svi mi za tim stolom znamo da je to neostvarivo, nemoguće, besmisleno, neizvodljivo, i na kraju krajeva, ne treba tako. A onda relativizuje to do kraja da je to njegov subjektivni predlog, lični, maltene – šala“, rekao je samostalni poslanik Đorđe Vukadinović.

Čim su se svetla u Skupštini pogasila, Vladimir Đukanović poručio je šta zaista misli o porukama briselskih kolega sa druge strane stola.

„Ne razumem ovu Tanju Fajon, koja se sad pravi pametna, pa nam ona sad priča kako sat otkucava ili ne znam šta. Ona na tim razgovorima nije rekla ništa, nije dve rečenice prozborila ljudski, pa mi nije jasno šta se ona sad pravi pametna. Sad ona priča kako sat otkucava, kako vlast mora ne znam šta da primeni. Pa ženo božja, mogla si to tamo u oči da nam kažeš“, navodi Đukanović.

Za Savez za Srbiju, Đukanović je samo portparol Aleksandra Vučića, i njegovo obraćanje Tanji Fajon pokazuje da su naprednjaci izašli iz radikala, ali radikali iz njih neće nikad. Nadaju se da će evropska zajednica prestati da žmuri na ono u šta se Srbija pretvorila, i umesto lažnog dijaloga, ponuditi stvarna rešenja.

„Poruka poslata gospođi Fajon da se ne pravi mnogo pametna i da pazi šta i kako radi, predstavlja jasnu opomenu svakome ko se drzne da kaže bilo kakvu kritičku reč o diktatorskom režimu, makar taj neko dolazio i iz inostranstva. Do sada su takve preteće poruke SNS batinaši izgovarali građanima širom Srbije, ali kako režim slabi tako panika raste, pa je posle opozicije, slobodnomislećih građana, red došao i na predstavnike međunarodne zajednice“, navodi Savaz za Srbiju.

Upravo zato, novinar Vremena Andrej Ivanji smatra da civilizovan dijalog vlasti i opozicije pred stranim moderatorima nije pomak, već pretvaranje.

„Jedno je civilizovanija komunikacija u prisustvu predstavnika evropskih institucija, a onda uključimo Pink, pa od te civilizovane komunikacije više nema ništa, ili se okrenu Kurir i Informer i onda sve to pada u vodu“, smatra Ivanji.

Iako potcrtano kao najveći problem, pitanje medija juče je, prepričava Đorđe Vukadinović, bilo poslednje na panelu, kada su učesnici bili umorni, a vreme za pitanja izuzetno ograničeno. Po njegovom mišljenju, to najbolje pokazuje koliko je predstavnicima vlasti stalo da zaista menjaju stvari na bolje.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...