Roditelji nestalih beba traže formiranje posebnog tužilaštva (VIDEO)

231

Udruženje „Za istinu i pravdu o bebama“ predlažilo je da se formira posebno Tužilaštvo za nestale bebe koje će zajedno sa roditeljima i policijom doći do istine, umesto Zakona o nestalim bebama, koji je neprihvatljiv.

To je u Kragujevcu saopštio predsednik Upravnog odbora udruženja Radiša Pavlović, koji je ujedno i član Vladine komisije za ispitivanje postupanja državnih organa u rasvetljavanju prijavljenih slučajeva nestale dece u Srbiji. Pavlović je rekao da zahtevaju od vrha vlasti da podrži inicijativu da se formira posebno tužilaštvo samo za bebe, da se sazna puna istina i pravda.

„Drugačije ne može, jedino tim modelom. Umesto zakona da se formira posebno tužilaštvo koje će zajedno sa MUP-om i roditeljima doći do istine na koju dugo čekamo“, rekao je Pavlović novinarima pred početak sastanka sa roditeljima nestalih beba iz brojnih gradova Srbije.

Pavlović je rekao da roditelji u istrazi slučajeva imaju puno poverenje samo u vrh države i policiju. S druge strane, poručio je Pavlović, odmah treba „deblokirati institucije, sudove i tužilaštvo koje je korumpirano“.

„Ni po koju cenu priča o nestalim bebama, za sada, ne treba da ide u pravosuđe, sve dok se ne istraži svaki prijavljeni pojedinačni slučaj sumnje“, rekao je Pavlović.

On je rekao da je do sada oko 1.500 prijavljenih slučajeva, a da su procene da ima još oko 3.500 neprijavljenih. Najviše prijava je u Kruševcu – 81 i u Kragujevcu – 61 prijava.

 

„Da bismo došli do istine o nestalim bebama ne treba nam Zakon o nestalim bebama, samo treba primeniti postojeće zakone“, rekao je Pavlović.

On je naveo da je od samog početka, nacrt zakona kao predloženo rešenje bio neprihvatljiv za udruženja roditelja i da je umesto toga ponuđen plan da roditelji i policija koja dobija naloge od tužioca zajedno prikupljaju činjenice vezane za sumnju u otmicu beba. Pavlović kaže da se zahtevaju i da nema kvalifikacije dela dok se ne prikupe dokazi i činjenice.

Pavlović je ukazao na mogućnost zloupotrebe zakonskih rešenja i udaljavanje od istine o nestalim bebama.

„Uvek smo tražili model koji je jedino prihvatljiv. Roditelji traže živu decu, ali ima i onih koji znaju da su im deca umrla i koriste priliku da se dočepaju novca oko ove najbolnije teme u državi. Oni nisu dobronamerni, njima zakon odgovara, jer će sudija moći da proceni kome pripada šteta i nadoknada, a kome ne“, rekao je Pavlović.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...