Nova pravila parkiranja: šta mora da sadrži nalog o uklanjanju vozila

160

Dosta prašine diglo se oko ovlašćenja Komunalne policije u saobraćaju. Od sada, prema Uredbi koju je donela Skupština Beograda – nalog za uklanjanje vozila mora da sadrži podatke o patroli, oblast kontrole, tačnu lokaciju i vreme, odnosno početak i kraj planirane akcije. Građani imaju pravo žalbe u roku od 15 dana.

U slučaju da vozač kojeg kontroliše policajac, zatraži nalog na uvid, policajac mora da izda prekršajni nalog, podnese prijavu nadležnom organu za učinjeno delo, ali i da podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Građani će ubuduće imati pravo da, protiv rešenja komunalnog policajca, upute žalbu Gradskom veću u roku od 15 dana od dostavljanja rešenja. Nova ovlašćenja odnose se i na nadzor i kontrolu parkiranja naročito bahatih vozača.

Pomoćnik gradonačelnika Goran Vesić kaže da je nekoliko puta rekao komunalnoj i saobraćajnoj policiji da vodi računa o stajanju u žutoj traci.

„Tu se često dešava da se koči saobraćaj. U Beogradu bi saobraćaj bio bar 10 do 20 odsto brži kada se ne bi dozvoljavalo ovima divljacima da upale četiri žmigavca i stoje sa strane. To se dešava. Vi dobro znate šta se dešava na tramvajskim šinama. Tako da ćemo morati da povedemo više reda da bi ulice bile propusnije“, rekao je Vesić.

Ako policajaci uoče nepropisno parkirano vozilo, mogu narediti vozaču da ga odmah ukloni. Ali ga na to od sada mogu upozoriti i komunalci.

„Sada sa ovim obaveštenjem građanin koji se zatekne u komunalnom prekršaju obavešten je na osnovu čega i zbog čega će represivno biti delovano protiv njega“, rekao je komunali policajac.

S druge strane, pripadnici Komunalne policije učestvovaće i u spasilačkim akcijama i pružaće pomoć drugim organima prilikom otklanjanja posledica elementarnih i drugih nepogoda.

Policajci će dobijati ovlašćenja kada pomoć ugroženima ne mogu da pruže nadležni gradski organi i ovlašćene organizacije.

Izvor RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...