U Srbiji se prodaju bombonjere u obliku Velike Albanije i nose jasnu poruku

217

Veliki broj trgovinskih lanaca u Srbiji u svojoj ponudi ima „Kamila“ bombonjere, na čijoj deklaraciji je jasno istaknuto da je „uvoz sa Kosova“ čime se grubo krši Ustav Srbije, gde u preambuli stoji da je to sastavni deo naše zemlje, kao i preporuke Minstarstva trgovine, pišu Novosti.rs.

Da sve bude gore, kada se otvori kutija, primetno je da su čokoladne bombone poređane u obliku „velike Albanije“, čime je upućena jasna provokacija svim kupcima i građanima u Srbiji.

Nadležni organi, analtičari i predstavnici Udruženja potrošača najoštrije su osudili prodaju ovakvog proizvoda u našoj zemlji i poručili da on pod hitmo mora da bude i sklonjen sa rafova.

– U prodavnici sam naišao na bombonjeru „Kamila“, koja naoko izgleda lepo i odlučio sam da je kupim. Iskreno, nisam obratio pažnju na deklaraciju jer to nikada ne zagledam. Kada sam došao kući, slučajno sam pogledao i pao mi je mrak na oči. Na deklaraciji proizvoda koji sam kupio u Srbiji stoji zemlja porekla Kosovo. Nisam mogao da verujem da je neko to dozvolio – svedoči vidno razočaran građanin Srbije.

Hitna reakcija

Analitičar i izvršni direktor Centra za međunarodnu javnu politiku Mišel Zubenica rekao je da ovakve stvari ne bi smele da se događaju u Srbiji i da bi ovaj proizvod što pre morao da bude sklonjen sa rafova.

– Stav naše zemlje po pitanju Kosova je jasan, kao i naš Ustav. S toga ne bismo smeli da dozvolimo da na rafovima viđamo proizvode sa kosovskom deklaracijom. Sve mi je ovo dodatno neshvatljivo ako imamo u vidu da oni već dugo drže 100 odsto takse na našu robu i da se naše firme muče da neki proizvod plasiraju na Kosovo. Uz sve to bombonjera ima oblik „Velike Albanije“ – što je direktna provokacija za svakog našeg građana.

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije naglašavaju da je ovakava način deklarisanja mimo svih zakonskih normi, ali i nepoštovanje građana naše zemlje.

– Postavili su bombone malo ukoso da se ne bi lako primetilo. To je ogromna provokacija i ne mogu da verujem da još stoji u rafovima u prodavnica – požalio se razbesneli potrošač.

Jasni propisi

Nadležni organi smatraju da ima propusta u ovakvm načinu deklarisanja i napominju da carina, a potom i svi ostali moraju biti mnogo pažljiviji i rigorozniji za poslovanje distributera na ovakav način.

Izvor Novosti.rs
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...