Oštar protest Eparhije zbog spota na temeljima hrama u Novom Brdu, moguća i tužba (VIDEO)

76

Eparhija Raško-prizrenska izrazila je oštar protest zbog spota albanske pevačice Aljbane Azizi, snimanom na temeljima hrama Svetog Nikole u Novom Brdu.

U saopštenju se izražava duboko zgražavanje Eparhije nad necivilizovanim načinom ponašanja.

Eparhija je poručila da sa svojim advokatima razmatra mogućnost krivične tužbe za „narušavanje verskih i nacionalnih odnosa i zloupotrebu kulturno-istorijskih objekata za profane aktivnosti“, objavio je portal KoSSev.

Prostor tvrđave Novog Brda i njena okolina, koja uključuje i arheološko nalazište pravoslavnog hrama Svetog Nikole, po kosovskim zakonima je Specijalna zaštićena zona (SZZ), a iz Eparhije navode da su sve aktivnosti na ovom prostoru zakonski regulisane postojećim zakonom.

„Kontinuirana zloupotreba lokacije Sv. Nikole kao što su neovlašteni radovi na hramu, razne kulturne i druge manifestacije, služenje rimokatoličke mise i konačno ovaj skaredni i neukusni spot, koji je snimljen na temeljima pod kojima se nalaze više grobova sveštenika, monaha i vernika, pokazuje da postojeće kosovske institucije nisu adekvatno zaštitile ovu lokaciju i da ne umeju ili neće da brinu o kulturnoj baštini“, naveli su iz Eparhije.

Eparhija će, na prvoj sednici Saveta za specijalne zone tražiti „zabranu pristupa ovoj lokaciji neovlašćenim licima bez dozvole i ogradjivanje objekta“, dodajući da bi na isti način reagovali na „bilo kakav sličan način profanacije objekata drugih verskih i etničkih zajednica“ na Kosovu, preneo je KoSSev.

Dodaje se da za snimanje spota nije tražena dozvola ni opštine ni Srpske pravoslavne crkve.

 

Eparhija razmatra sa svojim advokatima mogućnost podnošenja krivične tužbe za narušavanje verskih i nacionalnih odnosa i zloupotrebu kulturno-istorijskih objekata za profane aktivnosti koje vređaju, kako se navodi, zdrav razum svakog civilizovanog čoveka.

„O kršenju zakona u zaštićenoj zoni Novo Brdo Eparhija se već oglašavala tri puta (u junu i dva puta u avgustu ove godine). Nažalost, kosovske institucije nisu ništa učinile da zaštite ovu lokaciju od zloupotreba“, zaključuje se u saopštenju.

 

Izvor KoSSev, RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...