SSP pita ministarku zašto je cena srpskog puta toliko veća od hrvatskog

64

Stranka slobode i pravde (SSP) pozvala je ministarku građevinarstva Zoranu Mihajlović koja je danas sa kompanijom „Azvirt“ potpisala ugovor o izgradnji auto-puta Ruma-Šabac i brze saobraćajnice Šabac-Loznica da objasni građanima zašto je cena srpskog puta toliko veća od onog koji je urađen u Hrvatskoj.

„Građani će 467,5 miliona evra platiti za 21 kilometar auto-puta i 55 kilometara takozvane brze saobraćajnice od Rume preko Šapca do Loznice“, piše u saopštenju SSP“Građani će 467,5 miliona evra platiti za 21 kilometar auto-puta i 55 kilometara takozvane brze saobraćajnice od Rume preko Šapca do Loznice“, piše u saopštenju SSP.

SSP je poručio da je cena od oko šest miliona evra po kilometru tog puta nerealna, i da u prilog tome ide podatak iz Hrvatske gde je kilometar punog profila auto-puta između Zagreba i Splita koštao 5,6 miliona evra.

„Reč je o auto-putu na kome ima 26 mostova dužine 3,8 kilometar, 14 tunela dužine 22,5 kilometara, 50 vijadukta dužine 13,5 kilometara i 17 petlji. Takav auto-put je u startu jeftiniji od ovog našeg puta koji je samo trećinom auto-put“, piše u saopštenju.

SSP je upitao i zašto projekat nije rađen iz sredstava evropskih razvojnih fondova ili Svetske banke uz sprovođenje tenderske procedure.

„Apsolutno podržavamo izgradnju ovih saobraćajnica, one su neophodne, ali pod punom odgovornošću tvrdimo da će posao koji je bez tendera dat azerbejdžanskoj kompaniji Azvirt biti preplaćen najmanje duplo“, piše u saopštenju.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i predstavnik azerbejdžanske kompanije Azvirt Kamil Alijev potpisali su danas u Beogradu ugovor o izgradnji auto-puta Ruma-Šabac i brze saobraćajnice Šabac-Loznica, ukupne dužine 77 kilometara, čija je procenjena vrednost 467,5 miliona evra.

Potpisan ugovor za izgradnju auto-puta Ruma-Šabac

Izvor N1 Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...