Beograd: Od danas u zgradama važe nova pravila

595

Novi kućni red u stambenim zgradama u prestonici, koji su nedavno usvojili odbornici Skupštine grada, od danas je i zvanično na snazi! Odluka je objavljena u Službenom listu Beograda 12. novembra, uz napomenu da „stupa na snagu osam dana od objavljivanja“.

Mnogi detalji bili su poznati još pre šest meseci, ali su sada zabrinuti ne samo stanari nego i profesionalni upravnici zgrada. Već na prvi pogled je jasno da će biti veoma teško utvrditi da li je prekršen kućni mir ili ne, odnosno ko će i na koji način meriti nivo buke u stanovima i zgradama.

„Kontrolu sprovode inspektori za zaštitu životne sredine preko ovlašćenih organizacija koje vrše merenje buke“, rekla je za Beogradsku hroniku RTS, Olivera Milutinović iz Sekretarijata za komunalne i stambene poslove.

Ona, međutim, ukazuje na jedan problem.

„U ovom trenutku komunalna inspekcija i komunalna milicija nemaju mogućnost direktno da vrše merenje jer nemaju ovlašćenje po zakonu, mogu samo nesporednim opažanjem. Međutim, plač dece ili invalidska kolica koja stvaraju buku nisu sigurno prioriteti u kontroli“, dodala je Olivera Milutinović.

Kućni mir je predviđen od 16.00 do 18.00 i od 22.00 do 7.00. Vikendima od 14.00 do 18.00 i od 22.00 do 8.00 subotom, a nedeljom do 10.00. Do sada je dnevni odmor bio od 13.00 do 17.00 i od 22.00 do 6.00.

Za vreme kućnog mira zabranjeno je trčanje, vikanje, skakanje, upotreba kućnih aparata i ventilacionih sistema koji narušavaju tišinu. Granica je 35 decibela danju, odnosno 30 noću.

Zabranjeno je kroz prozore, vrata, balkone bacati bilo kakve predmete, smeće, ostatke hrane, prosipati vodu, tresti posteljinu, stolnjake…

Poslove inspekcijskog nadzora vrše komunalni i građevinski inspektori, ali i komunalni milicajci koji mogu da izdaju prekršajne naloge.

Problem u sprovođenju kućnog reda mogla bi da predstavlja činjenica da bi buku trebalo da mere inspektori za zaštitu životne sredine preko ovlašćenih organizacija, a ne komunalni inspektori ili komunalni milicajci.

Kao dokaz neće moći da se koriste fotografije. Dakle, ako snimite da neko baca đubre sa terase ili pere tepih na njoj, ništa neće vredeti ako to ne vide i komunalni inspektori.

Stanar koji izvodi građevinske i slične radove dužan je da obavesti upravnika i pokaže mu odobrenje nadležnog organa, ako je za njih zakonom propisana obaveza.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...