Đukić Dejanović: Srbija jedina u regionu beleži rast broja beba

82

Srbija za devet meseci ove godine beleži porast od 612 novorođenih beba, dok je u zemljama regiona evidentiran pad, rekla je ministarka u Vladi zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

„Prošle godine, na ovaj dan, imali smo podatak da su samo 17,3 odsto ukupnog stanovništva činili mladi“, rekla je Đukić Dejanović za RTS i dodala da statistika za ovu godinu kaže da je Srbija po tom pitanju u promilima u boljem položaju.

Ona je dodala da je analiziran broj novorođenih beba od početka januara do kraja septembra u svim državama sa kojima je Srbija živela u prethodnoj Jugoslaviji, kao i u Albaniji, Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj.

„Sve ove države beleže pad broja novorođenih beba, kod nas je porast od 612 beba, tako da smo jedini pozitivni“, rekla je Dejanović, izrazivši nadu da će se ovaj parametar popraviti u narednom periodu.

Govoreći o siromaštvu, ona je iznela podatak da zbog siromaštva svakog dana u svetu umre 22.000 mališana.

„U romskim naseljima, 38 odsto nema vodu za piće, u 60 odsto nema kanalizacije i deca su diskriminisana u pogledu najelementarnijih prava. Sve se ovo popravlja u poslednjih desetak godina“, istakla je ona.

Prema njenim rečima, najviše su diskriminisana deca sa posebnim potrebama, romska deca, dok deca u ruralnim sredinama žive u neuporedivo lošim okolnostima, posebno deca za koju ne važi princip inkluzije u pogledu školovanja.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...