MUP: Edukacija dece i roditelja za bezbedno korišćenje interneta je od velike važnosti

66

Ministarstvo unutrašnjih poslova prepoznalo je važnost edukacije dece, ali i roditelјa i društva u celini, za bezbedno korišćenje interneta zbog čega je, između ostalog, bezbednost na internetu prepoznalo kao značajnu oblast edukacije osnovaca u okviru predmeta „Osnovi bezbednosti dece“, izjavila je danas koordinator programa „Osnovi bezbednosti dece“ Ministarstva unutrašnjih poslova Dunja Simić.

Simić je na konferenciji „Bezbednost dece na Internetu“, koja je održana u Beogradu, istakla da policijski službenici učenike prvog, četvrtog i šestog razreda osnovnih škola podučavaju kako da prepoznaju rizike i pretnje na internetu i zaštite se.

Ona je istakla da je Ministarstvo sistematično i ozbilјno pristupilo realizaciji ovog programa i da oko tri hilјade posebno obučenih policijskih službenika i pripadnika vatrogasno spasilačkih jedinica podučavaju decu kako da se zaštite i prepoznaju pretnje i opasnosti.

„Do sada je u svim osnovnim školama u Republici Srbiji održano oko 130.000 hilјada predavanja, a trudimo se da predavači obiđu i sva izdvojena i udalјena odelјenja škola, u kojima nastavu pohađa mali broj učenika“, istakla je Simićeva.

Ona je podsetila da je program pokrenut na inicijativu ministra unutrašnjih poslova dr Nebojše Stefanovića u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Prema njenim rečima, u cilјu kvalitetnije i sadržajnije realizacije programa, Ministarstvo unutrašnjih poslova izradilo je i mobilnu  aplikaciju „Osnovi bezbednosti dece“, koja je besplatna i dostupna na internetu, u „GooglePlay“ i „App Store“ prodavnici.

„Aplikacija predstavlјa edukativni materijal namenjen prvenstveno učenicima četvrtog i šestog razreda osnovnih škola, ali i drugim učenicima, njihovim roditelјima i staratelјima. Upotreba aplikacije u svakom trenutku pruža mogućnost dostupnosti korisnih informacija i preporuka za decu i učenike, ali i njihove roditelјe i staratelјe, kako da prepoznaju bezbednosne rizike, načine prevencije i veštine za ostvarivanje bezbednosne zaštite“, objasnila je Simić.

Podsetivši da u sklopu predmeta „Osnovi bezbednosti dece“, osim bezbednosti na internetu, predavači decu uče i o tome šta je uloga policije, kako da se bezbedno ponašaju u saobraćaju, u vanrednim situacijama, kakva je štetnost upotrebe narkotika i alkohola, Simić je istakla da je predmet naišao na pozitivne reakcije dece i roditelјa.

Konferencija „Bezbednost dece na Internetu“ organizovana je u cilјu promovisanja kulture ponašanja na društvenim mrežama i bezbednosti dece na internetu, a pored predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova na njoj su učestvovali i predstavnici Biroa za borbu protiv trgovine lјudima, UNICEF-a, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija,  Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu.

Izvor Infobrif/Mup
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...