Radojičić: Tiršova 2 na kraju Deligradske, izgradnja počinje na proleće 2020.

74

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je, povodom Svetskog dana deteta, da će izgradnja nove dečije klinike, odnosno Tiršove 2, početi na proleće 2020. godine.

Kako je saopšteno iz gradske uprave, Radojičić je podsetio da su se još 1989. godine svi na nivou nekadašnje države složili da je neophodna takva bolnica, ali da taj projekat do danas nije realizovan.

Postoji, kako je rekao, nejasnoća zašto se bolnice za odrasle pacijente mnogo brže i lakše grade nego dečje bolnice, ali i da je najvažnije da su se sada stekli uslovi da izgradnja Tiršove 2 počne.

Zaključkom Vlade Republike Srbije određena je lokacija za Tiršovu 2 na kraju Deligradske ulice što, prema rečima gradonačelnika, znači da je realizacija sve bliža.

„Lokaciju su birali stručni ljudi, ali je bilo važno i da se ispune određeni kriterijumi. Prva stvar koja je pomogla da se ova lokacija izabere jeste da ljudi koji žive sa ove strane reke imaju vrhunsku dečju kliniku. Drugi razlog jeste taj da Tiršova 2 ima direktan izlaz na auto-put u dva smera, biće napravljen i kružni tok, a postojaće i isključenje sa auto-puta samo za Tiršovu 2. Takođe iz centra grada pacijenti će imati pristup iz pravca Deligradske ulice. Sa treće strane blizu je i Ginekološko-akušerska klinika tako da deca koja se rode sa najtežim komplikacijama mogu odmah da se leče ili operišu na novoj klinici „, rekao je Radojičić.

Cilj je, kako je dodao, da se nova zgrada uklopi u mesto gde će se nalaziti, a zato su važne i saobraćajnice koje treba da omoguće pacijentima što brži i lakši pristup.

Radojičić je istakao da će ova bolnica biti vrlo savremena, s obzirom da će biti urađena prema primeru najnovijih bolnica u Evropi koji će služiti kao modeli projektantima da se odabere najbolja moguća opcija.

„Nova dečja bolnica će biti rasprostranjena na više od trideset hiljada kvadrata, sobe će biti jednokrevetne i dvokrevetne, a oprema najnovija, te će najsavremeniji standardi definitivno biti zadovoljeni. Još četiri podzemne etaže površine su oko 28 hiljada kvadrata te će omogućiti parking za 600 automobila“, rekao je Radojičić.

On je dodao da je planirano rušenje postojećeg objekta na lokaciji tokom zime kada kreću pripremne aktivnosti na terenu za samu izgradnju.

„Tiršova 2 trenutno je u fazi izrade urbanističkog projekta, a istovremeno se završava fizibiliti studija. Odvijaće se u četiri faze gde je prva rušenje postojećeg objekta, druga je izgradnja saobraćajnice, u trećoj su pripremni radovi, a četvrta faza je gradnja. Priprema lokacije počeće tokom zime, a izgradnja na proleće 2020. godine“, naveo je Radojičić.

Tiršova 2, prema njegovim rečima, ne predstavlja samo veliki projekat već i potpuno nov pristup malim pacijentima u modernoj bolnici kakve imaju njihovi vršnjaci u najsavremenijim zemljama sveta.

Izvor Beoinfo
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...