Previsoke tarife izvršitelja, ombudsman traži da se “preispitaju”

700

Od početka rada izvršitelja, od 2012. godine, najveći broj pritužbi koje je republički Zaštitnik građana primio na njihov rad odnosio se na visinu tarife o nagradama i naknadama za rad izvršitelja, kao i na pismenu dostavu u postupku, saopšteno je danas iz kancelarije ombudsmana.

U Mišljenju Zaštitnika građana upućenog Komori izvršitelja i Ministarstvu pravde navodi se da su „donošenjem Javnoizvršiteljske tarife inicijalno propisane naknade za rad javnih izvršitelja smanjene, međutim, zbog načina na koji su određene vrste naknada njihovi iznosi su i dalje previsoki, čime se pretvaraju u svojevrsan vid kazne i posebno ugrožavaju građane lošeg materijalnog statusa.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić je naveo da je zbog toga neophodno „preispitati Javnoizvršiteljsku tarifu vodeći računa o opštim ekonomsko-socijalnim uslovima života, kako ne bi egzistencijalno ugrožavala građane“.

Pašalić je naveo i da je potrebno „uspostaviti efikasan mehanizam dostavljanja u postupku izvršenja koji će osigurati kako efikasnost u postupanju i sprovođenju izvršenja s jedne strane, tako i punu pravnu sigurnost za izvršnog dužnika s druge strane“.

Ombudsman je naveo i da je „važno da se u zakonskim okvirima izvrši standardizacija i ujednačavanje postupanja javnih izvršitelja prilikom dostavljanja, kako bi se obezbedilo njihovo jednoobrazno postupanje“.

U cilju zaštite profesije i javnog interesa, Pašalić je rekao i da je neophodno ojačati mehanizme kontrole rada i odgovornosti javnih izvršitelja radi obezbeđivanja zakonitosti i pravilnosti njihovog rada, kao i da je potrebno dosledno i u potpunosti primenjivati propise kojima je regulisan nadzor nad njihovom radom.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...