Savez za Srbiju: I Mali i cela Vlada da podnesu ostavke

206

Jedino što preostaje nakon odluke Odbora za profesionalnu etiku Beogradskog univerziteta da je doktorski rad Siniše Malog plagijat, jeste da Mali i cela Vlada Srbije podnesu ostavke, izjavio je Janko Veselinović, predsedavajući Saveza za Srbiju, prenosi N1.

„Teško da bi se bilo koja vlada u svetu nakon ovakve afere održala na vlasti, pa iako nemamo demokratiju već autokratiju, ostavka Vlade je jedino logično rešenje, koje i građani očekuju. Ovo je i trenutak kada sve demokratske snage u društvu treba da prevaziđu svoje razlike i usmere se na promenu ovog nakaradnog sistema kroz bojkot izbora dok se ne obezbede uslovi za slobodne i poštene izbore”, naveo je Veselinović u pisanoj izjavi.

Veselinović je u ime Saveza za Srbiju uputio čestitke studentima, profesorima i Univerzitetu u Beogradu za, kako je naveo, istrajnost u odbrani akademske čestitosti.

Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu preinačio je Odluku Nastavno-naučnog veća Fakulteta organizacionih nauka (FON) od 28. oktobra 2019. godine i jednoglasno utvrdio postojanje neakademskog ponašanja Siniše Malog prilikom izrade doktorske disertacije.

Odbor je predložio Senatu Univerziteta da postupi po pravilniku o poništavanju doktorata u slučaju ministra Siniše Malog jer je utvrdio postojanje neakademskog ponašanja u njegovom radu, izjavila je rektorka Univerziteta Ivanka Popović.

Narodna stranka: Hitna ostavka Malog

Narodna stranka zahteva hitnu ostavku Siniše Malog, pošto je Etički odbor Univerziteta u Beogradu jednoglasno utvrdio da je doktorat ministra finansija plagijat i zatražio da doktorat bude poništen.

„Pošto je dokazano da je Siniša Mali lopov, jer je tuđi rad beskrupulozno prepisao i predstavio kao svoj, on više ni dana ne može ostati na visokoj državnoj funkciji ministra finansija. Sramotno je da dokazanom lopovu na raspolaganje bude poverena državna kasa, jer se onome ko je ukrao doktorat ne može verovati da neće ukrasti i novac“, navedeno je u saopštenju potpredsednice Narodne stranke Sande Rašković Ivić.

Dodaje se da „mladi i obrazovani ljudi, baš kao i svi građani Srbije, trebalo bi da na čelnim mestima u državi imaju ljude na koje mogu da se s ponosom ugledaju“.

„U takve ne spadaju ‘kadrovi’ aferaške vlade Ane Brnabić, kao što su Siniša Mali i Nebojša Stefanović“, saopšteno je.

Narodna stranka veruje da će doktorat Malog biti poništen, a on smenjen sa funkcije ministra finansija.

Jerkov: Dokazani plagijat Malog razlog za smenu

Poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov izjavila je da je vest da je Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu uprkos pritiscima proglasio doktorat ministra finansija Siniše Malog za plagijat i naložio da se pokrene procedura za oduzimanje diplome, ohrabrujuća za sve one koji veruju da se može pošteno živeti od svog rada.

„Profesori Univerziteta u Beogradu pokazali su da se svoj posao može raditi u skladu sa zakonom i pošteno, i to ohrabruje i druge institucije koje se nalaze pod pritiscima i pretnjama moćnika iz Srpske napredne stranke“, rekla je ona.

Zabrinjava, dodala je Jerkov, količina agresije kojoj je bila izložena rektorka Ivanka Popović i u parlamentu od kad je samo utvrdila da nadležna tela treba da ispitaju navode da je Mali plagirao svoj doktorat, i dodala da ona mora imati apsolutnu zaštitu zbog ovoga što će uslediti.

„Jasno je da je Mali ukrao intelektualnu svojinu, a ostaje da druge institucije utvrde da svi koji čine režim SNS kradu i drugu vrstu tuđe svojine“, rekla je Jerkov i dodala da je oduzimanje lažnog zvanja Malom – prvi korak u tom pravcu.

Jerkov je dodala da ne očekuje ostavku ili smenu ministra, jer bi to bio moralni čin proistekao iz osećaja odgovornosti premijerke, ali da postoji još jedan mehanizam, a to je da Skupština koja je glasala za njega pokrene postupak za njegovu smenu.

Jerkov je dodala da bi do eventualne smene moglo da dođe samo zbog pritiska javnosti.

Mali na pitanje o doktoratu: Danas se bavim onim za šta sam plaćen od građana

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...