Beograd: Svaki deseti mališan besplatno u vrtiću

106

Više od 5.500 mališana uzrasta od jedne do šest godina, boravi besplatno u vrtićima.

Računica govori da svako 10. dete uključeno u državni sistem predškolskog obrazovanja, ostvaruje pravo na besplatano obdanište.

Iz gradske kase se, svakog meseca, na ime subvencije za ove namene izdvaja 157,7 miliona dinara, što na godišnjem nivou iznosi 1,9 milijardi dinara.

Prema rečima Slavka Gaka, sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu, u ovoj godini grad finansira vrtić za 5.636 mališana. Najviše njih, 97,7 odsto ovo pravo ostvaruje, na ime prava na besplatan boravak u vrtiću, trećeg i svakog narednog deteta.

„Socijalna politika Grada i Sekretarijata je, pre svega, pomoć onima kojima je to najpotrebnije i oni su oslobođeni plaćanja pune cene vrtića“,  ističe Gak.

“ Imajući u vidu značaj predškolskog obrazovanja i vaspitanja za decu, ali imajući na umu i ekonomski položaj roditelja, račun koji oni i mimo ovih kategorija dobijaju za vrtić, je 20 odsto od realne cene koštanja boravka dece, odnosno ekonomske cene. Takođe, tu je i pomoć osetljivim kategorijama dece, ali i roditeljima čija deca nisu dobila mesto u državnim vrtićima. Time se pokazuje da je jedna od najvažnijih uloga, koje gradske institucije moraju imati kao prioritet, interes roditelja i građana“, rekao je on.

Gak podseća da je ekonomska cena boravka deteta u državnom vrtiću 27.952 dinara mesečno. Na računu, koji roditelji dobijaju svakog meseca, iznos je oko 5.600 dinara, dok se ostatak do pune cene, u iznosu od 80 odsto, finansira iz budžeta Grada.

Skupština grada u istom iznosu subvencioniše i boravak oko 18.000 dece u privatnim vrtićima, za šta je od početka projekta izdvojeno oko osam milijardi dinara. Za obnavljanje prava za punu nadoknadu troškova boravka u predškolskoj ustanovi, dovoljno je da na početku školske godine podnesu zahtev, uz ličnu kartu.

Najviše dece besplatno boravi u vrtićima na Novom Beogradu – 729, Čukarici – 631, Zvezdari – 585, „Dr Simo Milošević“ u Zemunu – 538… U predškolskim ustanovama u Sopotu je najmanje mališana kojima imaju prvao na dotiran boravak u obdaništu – 93.

Osim, po osnovu trećeg i svakog narednog deteta, sekretraijat finansira obdanište i za decu bez roditeljskog staranja u starateljskoj porodici (16), u hraniteljskoj porodici (36), decu sa smetnjama u razvoju i sa invaliditetom (79) i koje borave u Sigurnoj kući (3).

Izvor Večernje novosti
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...