Brnabić posle razgovora sa Pendarovskim: Pristupanje EU nam je zajednički cilj

101

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je u Beogradu sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim o bilateralnim odnosima i evropskim integracijama, saopštila je Vlada Srbije.

U razgovoru je istaknuto da su odnosi Srbije i Severne Makedonije veoma dobri. Obe zemlje dele zajednički cilj o pristupanju Evropskoj uniji. Takođe, dve zemlje opredeljene su za dalje jačanje sveukupne saradnje, a posebno ekonomske.

Brnabićeva i Pendarovski složili su se da je inicijativa o formiranju takozvanog „malog Šengena“ od velikog značaja za dalje jačanje saradnje u regionu Zapadnog Balkana. Premijerka je istakla da je regionalna saradnja na vrhu liste prioriteta spoljne politike Srbije i da je zemlja posvećena unapređenju stabilnosti i ekonomskog napretka regiona.

„Na sastanku je bilo reči i o inicijativi za otvaranje Srpskog kulturnog centra u Skoplju, kao mesta koje će još jače povezati dve zemlje i dva naroda i ojačati prijateljstvo i saradnju kroz kulturnu razmenu“, dodaje se u saopštenju.

Značajna parlamentarna saradnja
Predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković i predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski ocenili su da su dve zemlje usmerene na razvoj dobrosusedskih odnosa i ukazali na značaj parlamentarne saradnje. Oni su razgovarali o evrointegracijama i regionalnoj saradnji, a u tom kontekstu su pozdravili inicijativu Srbije, Severne Makedonije i Albanije na uspostavljanju slobode kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala – „mali Šengen“, navodi se u saopštenju Kabineta predsednice.

Istakli su da svaka inicijativa koja olakšava kretanje i poboljšava život građana treba da ima punu podršku svih političkih i društvenih činilaca u regionu.

Gojković i Pendarovski su pozdravili rast trgovinske razmene i ukazali da postoje mogućnosti za dodatni razvoj i unapređenje kako trgovinske, tako i ostalih vidova ekonomske saradnje, posebno kada je reč o infrastrukturnom povezivanju regiona, navodi se u saopštenju.

Predsednica Skupštine je rekla da je parlamentarna saradnja dve zemlje dobra i zahvalila se na učešću Skupštine Makedonije na 141. zasedanju Interparlamentarne unije u Beogradu.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...