Kurti poručio Tačiju: Ili ostavka, ili razrešenje

123

Lider pokreta Samoopredeljenje i kandidat za premijera Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi predsednik Kosova Hašim Tači trebalo da podnese ostavku ili će kako je naveo, biti razrešen dužnosti, preneo je portal Kosovo onlajn pozivajući se na prištinsku Gazetu Ekspres.

„Predsednik Tači mora da podnese ostavku ili će biti smenjen. Mora to shvatiti i sam da podnese ostavku“, rekao je Kurti.

Po navodima prištinskih medija, jedna od tema razgovora koje Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova vode o formiranju nove vlade, jeste i funkcija predsednika Kosova.

U intervjuu za Top kanal, Kurti je rekao i da pad želje za nacionalnim ujedinjenjem dolazi zbog ideje o razmeni teritorija.

Ipak, uprkos mnogobrojnim političarima koji na Kosovu govore o ovoj ideji, „narod nije spreman da da Mitrovicu zarad nacionalnog ujedinjenja“, prenosi KoSSev.

Kurti je  poručio da na Kosovu ima mnogo političara koji razgovaraju o razmeni teritorija „odustajući od Severa“. Međutim, sa druge strane, smatra da Albanci „nisu spremni da daju Mitrovicu zarad nacionalnog ujedinjenja“.

“Pad želje za ujedinjenjem dolazi zbog ideje o razmeni teritorija. Ljudi ne žele da daju Mitrovicu zarad nacionalnog ujedinjenja. Na Kosovu ima mnogo političara koji razgovaraju o razmeni, odustajući tako od severa. U Srbiji ne postoji političar koji govori o poklanjanju teritorije“, kazao je Kurti.

On je, međutim, naglasio : „Ne odustajemo, nismo promenili koncept, način i strategiju da, napravili smo političke račune“.

Govoreći o inicijativi o „Mini Šengenu“, prema kojoj je lider pokreta Samoopredeljenje, među mnogobrojnim prištinskim zvaničnicima iskazao oštro protivljenje, sinoć, međutim, poručio je da je spreman da razgovara o ideji čiji su inicijatori srpski predsednik, albanski i makedonski premijer ali pod jednim uslovom.

„Ako ‘Mini Šengen’ sadrži reciprocitet između Kosova i Srbije, tada razgovaramo“, poručio je Kurti.

 

Izvor Beta, KoSSev
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...