Vučić o tvrdnjama da ukrajinska vojska ubija Ruse švercovanim oružjem iz Srbije

201

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da nijedna pošiljka mina srpske proizvodnje nije otišla u Ukrajinu.

Na konferenciji za novinare posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost Vučić je odgovorio na navode iz teksta bugarskog portala “Arms voč”, u kojem se tvrdi da ukrajinska vojska u ratu u Donbasu ubija ruske vojnike krijumčarenim oružjem proizvedenim u Srbiji.

Tekst je ilustrovan brojnim fotografijama koje je objavilo Ministarstvo odbrane Donbasa 9. novembra. Na jednoj od njih, kako se navodi, prikazana je srpska minobacačka mina M73 HE KV, kalibra 60 milimetara, koju su pronašli vojici DNR u Donbasu a koju je, kako se dodaje, ispalila ukrajinska vojska, ali nije eksplodirala.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je ustanovljeno da je to srpsko oružje prodavano preko dve američke kompanije, “jedne poluameričke i još jedne čudne kompanije”.

„Da vidite kako se sudbina poigra kada lažete… Taj lot mina sa fotografija bugarskog portala deo je serije od 15.000 mina, a prodate su preduzeću “Tehnoremont” u vlasništu Petra Crnogorca, inače vlasnika firme “CPR Impeks” u kojoj je radila mama (uzbunjivača Aleksandra) Obradovića iz Valjeva do juče. Ta firma je to kupila i prodala kompaniji “Natan”, poljskoj, ne ukrajinskoj, i to preko Kipra“, naveo je Vučić.

Vučić je istakao da je bilo interesantno da za posao nije dobijena podrška poljskih državnih organa, što je obaveza.

„Nigde ni Ukrajina, niti bilo ko, nije pomenut. Srbija, inače, kao krajnji korisnik ne bi to dozvolila zbog naših dobrih odosa i sa Rusijom, ali i sa Ukrajinom“, kazao je Vučić.

Vučić tvrdi da je ispitana naša kompletna trgovina s Ukrajinom.

“ U tekstu te obaveštajne kanalizacije (bugarskog portala) piše da su mine isporučivane preko Ujedinjenih Arapskih Emirata koji su potpisali sporazum sa Petrom Porošenkom, što je njihovo pravo. Međutim, Dragan Đilas je rekao da je prodaja išla preko Emirata i Vučićevog velikog prijatelja šeika bin Zajeda i upitao “šta mislite ko su većinski vlasnici Beograda na vodi”. On polazi od sebe, zna kakav je lopov i misle da su svi takvi“,  rekao je Vučić.

Vučić je dodao da je šeik Muhamed bin Zajed mnogo bolji prijatelj sa Vladimirom Putinom nego što je on sam. Istakao je da su svi poslovi s minama rađeni preko američkih ili domaćih kompanija i da su uvek bili dozvoljeni krajnji korisnici.

Inače, autorka teksta “Srpsko oružje prodavano Ukrajini: dokazi o prokrijumčarenim granatama korišćenim protiv Donbasa” je bugarska istraživačka novinarka Dilijana Gajtandžijeva, koja je na istom portalu pisala o umešanosti oca ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića u prodaju naoružanja. Ministar Stefanović je demantovao te navode.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...