Harčenko: Nikakve „skandalozne priče“ ne mogu da nanesu štetu odnosima Srbije i Rusije

117

Ruski ambasador Aleksandar Bocan Harčenko izjavio je, povodom špijunske afere, da nikakve „skandalozne priče“ ne mogu da nanesu štetu odnosima Srbije i Rusije, kao i da nisu svi u svetu  zadovoljni njihovom saradnjom i da ima poziva Beogradu da od nje odustane.

„Ono što je najvažnije u čitavoj ovoj priči (…) je da su sada naši bilateralni odnosi i prijateljstvo Srbije i Rusije stabilni. To je čvrsto, sadržajno, sa takvom perspektivom i dubinom da nikakve skandalozne priče, odnosno tobožnje vrbovanje od strane ruskog vojnika srpskog vojnika ne mogu naneti nikavku štetu našem odnosu“, rekao je Harčenko za Radio televiziju Srbije.

On je izjavio da se često dešavalo, uoči značajnih sastanaka na visokom nivou, da se pojavljuju „neke provokacije, nešto skandalozno, pa posle toga je moguće da se demantuje“.

U Predsedništvu Srbije počela sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

On je rekao i da je uveren da je za gradjane najvažnije pitanje da li će biti neke štete po odnose dve zemlje i poručio da neće biti.

Kako je naveo, nisu svi u svetu zadovoljni saradnjom Srbije i Rusije, nivoom, obimom, sadržajem, što se možda najviše vidi u vojno tehničkoj sferi. „Ima poziva za Beograd da odutane od svake vrste saradnje sa Rusijom“ rekao je Harčenko.

On je rekao i da ne razume zašto vojno tehnička saradnja snažno iritira druge patnere Srbije, u regionu ili još dalje.

Prema njegovim rečima, Rusija pruža najbolju ponudu u smislu cene naoružanja, kvaliteta, modrenosti i „zato je u tržišnom smislu naš ruski proizvod odgovara Srbiji“.

Vučić: Ambasadora Rusije sam samo pitao – “Zašto?”

Kako je rekao, Rusiji „ne pada na pamet“ da kaže da joj smeta da neka suverena zemlja trguje sa drugom zemljom

Govoreći o kosovskom problemu, ukazao je da čuje ponekad optužbe da Rusiji želi da spreči razgovore, da ne želi da se pregovara i zauvek reši taj problem, navodeći da se to moglo čuti iz Prištine. „To uopšte nije istina, Rusija je uvek podržavala i govorila u prilog pregovora, više nego drugi partneri, iz zapadnih zemalja“, naglasio je Harčenko.

On je rekao i da iz Prištine „nije bilo nijednog pomaka, nijednog koraka u susret obrazloženim zahtevima Beograda“, misleći pri tome na ukidanje taksi od 100 odsto na srpsku robu.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...