Ministarka potvrdila: Za prvo dete 300.000 dinara od države

101

Za prvo dete roditelji će uskoro dobijati 300.000 dinara od države, a za drugo po deset hiljada mesečno u narednih pet godina, piše Politika.

Kako se navodi, da bi se to ostvarilo, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku dr Slavica Đukić Dejanović najavljuje da će nakon donošenja Zakona o budžetu, na red doći set finansijskih zakona kako bi bio „popravljen” Zakon o finansijskoj pomoći porodicama sa decom.

Sagovornica “Politike” kaže da je Vlada Srbije već usvojila odluku da se u naredne dve godine poveća jednokratna pomoć za prvo dete sa sadašnjih 100.000 na 300.000 dinara.

“Imajući u vidu činjenicu da najveći broj parova u Srbiji ima samo jedno dete, odlučili smo da za drugo dete dobijaju mesečno nadoknadu od 10.000 dinara do detetove pete godine života, u ovom trenutku je taj iznos predviđen samo do drugog rođendana”, istakla je resorna ministarka za demografiju i populacionu politiku.

Đukić Dejanović je, otvarajući strukovnu konferenciju „Prava deteta u Srbiji – gde smo sada i šta nam predstoji”, naglasila da je Srbija jedna od dvanaest zemalja koja je prepoznata kao država koja je ostvarila značajan napredak u zaštiti dece koja žive i rade na ulici i gde se prati sprovođenje nacionalnih odredaba za sprečavanje zloupotreba dečjeg rada.

“Očekuje nas donošenje Zakona o pravima deteta i zaštiti prava deteta, izmene Porodičnog zakona, a formirana je i Nacionalna koalicija za okončanje dečjih brakova. S obzirom na to da zvanični podaci Unicefa govore da jedno od četiri deteta roditelji fizički disciplinuju, naša zemlja je prošlog novembra pristupila Globalnom partnerstvu za okončanje nasilja nad decom”, navela je ona.

“Posebno nas zabrinjava životna situacija dece koja žive na socijalnim marginama jer podaci govore da u 38 odsto romskih naselja deca nemaju pristup vodovodnoj mreži, a u 74 odsto naselja nemaju odgovarajuće higijenske uslove i pristup jeftinijoj pijaćoj vodi”, istakla je dr Slavica Đukić Dejanović.

Direktorka Unicefa u Srbiji Ređina de Dominićis je podsetila na podatke o siromaštvu koje preti najmlađima, osvrnula se na nasilje među decom, koje je u porastu i pozvala nadležne da tu situaciju promene, rekavši da „model ponašanja odraslih mora da se promeni kako bi deca imala dobre uzore”.

Konferenciju „Prava deteta u Srbiji – gde smo sada i šta nam predstoji” zajednički su organizovali Savet za prava deteta Vlade Srbije i Centar za prava deteta.

Izvor Politika
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...