Ivanka Popović: Odluka o doktoratu Siniše Malog isključivo akademska

310

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović kaže za RTS da je odluka o doktoratu Siniše Malog isključivo akademska, kao i da je procedura pokrenuta protiv kandidata, ali da to ne znači da se ne može razgovarati o odgovornosti mentora i članova komisije.

Popović je, gostujući u „Beogradskoj hronici“, objasnila da neakademsko ponašanje obuhvata više stvari, a konkretno u slučaju doktorata ministra finansija Siniše Malog to znači predstavljanje tuđih ideja ili tuđeg rada bez navođenja autorstva.

Posledica ove odluke je, kao je navela, poništavanje doktorata.

„Mi smo imali već nekoliko slučajeva, samo to nije bilo u žiži interesovanja javnosti“, rekla je Popovićeva.

Objasnila je da će se to desiti na Senatu Univerziteta, po preporuci Odbora koji je odluku doneo jednoglasno.

Na pitanje da li neke sankcije prema procedurama snose i mentor i komisija ili samo kandidat, Popovićeva je odgovorila da je pokrenuta procedura protiv kandidata.

„Konkretno, u ovom slučaju procedura je pokrenuta protiv kandidata, ali to ne znači da ne može da se preduzme i sledeća faza – da se razgovara o odgovornosti mentora i članova komisije“, istakla je rektorka i dodala:

„To sad zavisi od akademske zajednice, da li će dalje istražiti to pitanje.“

Odgovarajući na pitanje šta kaže kada čuje da je odluka o doktoratu politička, Popovićeva ističe da je zbog toga i apelovala tokom čitavog postupka da on ostane u akademskim okvirima, kako se ta odluka ne bi dovela u bilo kakvu sumnju i shvatila kao politička odluka.

„Ta odluka je zaista zasnovana samo i isključivo na podacima koji su bili dostupni Odboru, a bilo ih je dosta. I Odbor je kao stručno telo Univerziteta jednoglasno doneo odluku na osnovu podataka koje je imao i to može biti isključivo akademska odluka“, objasnila je rektorka.

Ukazala je na specifičnost ovog slučaja, jer nije reč o nekom iz akademske zajednice već o osobi koja je poznata javnosti pa je to izazvalo posebno interesovanje.

„U ovim drugim slučajevima koje smo imali takvog interesovanja nije bilo“, dodala je Popovićeva.

Rektorka je navela da godišnje doktorsku disertaciju na Univerzitetu u Beogradu odbrani oko 650 osoba.

Na pitanje da li je to malo ili mnogo, rektorka kaže da sve zavisi šta doktorat u današnje vreme predstavlja. Smatra da postoji potreba za doktoratima.

Naglasila je da mi nedovoljno cenimo vrednost znanja, da ona nekako nije vidljiva i nije opipljiva.

„U celom svetu se vrednost znanja štiti na različite načine, zaštitom intelektualne svojine. To što je kod nas to možda manje zastupljeno, ne znači da je znanje kod nas manje vredno“, poručila je Popovićeva.

„Znanje je sada lako dostupno preko interneta i mi smo se svi opustili da lako dolazimo do znanja i da ne moramo da za to plaćamo, odnosno da prepoznamo da je to nečija tuđa svojina. To je u celom svetu učinilo neprihvatanje da moramo da poštujemo intelektualnu svojinu na odgovarajući način“, navela je Popovićeva.

Navela je da je u poslednjih deset godina u celom svetu za 70 odsto uvećana količina neadekvatno preuzete intelektualne svojine

„U mnogim zemljama se prave propisi, negde čak i zakoni, koji ukazuju na potrebu da se to znanje na taj način zaštiti i da se mladim ljudima objasni da je to zaista krivična stvar ako se na neodgovarajući način koristi tuđa svojina kao vrednost koju moramo da čuvamo“, rekla je Popovićeva.

Naglasila je da smo, kad je reč o podsticanju poštovanja znanja kao vrednosti, još u povoju, ali da veruje da smo na dobrom putu.

 

Izvor RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...