Završena nova zgrada Radio televizije Vojvodine (VIDEO)

84

Iz nove zgrade Radio-televizije Vojvodine (RTV) u Novom sadu na Mišeluku danas je, dve godine posle početka izgradnje novog doma te javne medijske ustanove, obavljeno prvo uživo uključenje iz novog studija.

Izgradnja nove zgrade RTV-a završena je četiri i po meseca pre ugovorenih rokova, kako je ranije i najavio predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, koji je i predsednik odbora za izgradnju.

„Reč je o investiciji vrednoj 3,2 milijarde dinara, koju su finansirale Vlada Republike Srbije i Pokrajinska vlada, kao jedan od zajedničkih infrastrukturnih projekata u AP Vojvodini“, navedeno je u saopštenju.

Radovi su počeli avgustu 2017. godine, rušenjem i uklanjanjm 26.879 kubnih metara ostataka zgrade srušene tokom NATO bombardovanja 1999. godine.

Izrada projekta i realizacija tri faze izgradnje, kao i stručni nadzor, podrazumevali su najzahtevnije građevinske, hidrotehničke, elektroenergetske, telekomunikacione, mašinske i instalacione radove, kao i završetak saobraćajnica oko objekta.

Prema rečima Marijane Divljak, direktorke Direkcije za upravljanje nepokretnostima RTV-a, urađen je ogroman posao u proteklom periodu na gradilištu na kojem je u svakom trenutku bilo između 250 i 350 radnika.

„Svi su radili kao jedan. Zahvaljujemo se i svim gradskim preduzećima koja su nam pomogla u ovom poduhvatu“, kazala je ona za RTV.

Marijana Divljak je napomenula da je samo za povezivanje električnom energijom utrošeno 500 kilometara kablova.

Pročitajte još: Signal iz nove zgrade RTV-a za godinu dana

„Nova zgrada predstavljaće sinergiju našeg rada. Po prvi put na jednom mestu nalaziće se televizijski i radijski program kao i internet sadržaj, što će nam omogućiti da proizvodimo mnogo kvalitetniji program“, izjavio je novinar Dražen Knežević.

A šef deska redakcije na mađarskom jeziku, Drugog programa RTV Arpad Kurcinak naglasio je da će novi prostor i oprema umnogome unaprediti i program na manjinskim jezicima.

Nova zgrada RTV-a imaće pet televizijskih i šest mulitifunkcionalnih radijskih studija. Studio iz kojeg je realizovano uključenje prostire se na 600 kvadratnih metara i deset puta je veći od onog gde se sada emituje Jutarnji televizijski program te medijske kuće.

U njoj će 1.500 zaposlenih proizvoditi i emitovati program na srpskom jeziku i 15 jezika nacionalnih manjina.

Kako je ranije najavljeno, fazno preseljavanje zaposlenih u novu zgradu RTV i stavljanje u funkciju svih platformi te medijske kuće biti potpuno završeno do kraja iduće godine.

„U toku je i nabavka najsavremenije opreme vredne 569 miliona dinara, koju takođe finansiraju Pokrajinska vlada i Ministarstvo kulture i informisanja, dok je sredstva za parterno uređenje i komunalno opremanje obezbedio Grad Novi Sad“, dodaje se u saopštenju Pokrajinske vlade.

Izvor Večernje novosti
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...