Boljević: Tužilac da istraži slučaj sutkinje iz Kuršumlije

107

Predstavnica Društva sudija Srbije Dragana Boljević ocenila je da bi nadležni tužilac trebalo da utvrdi da li ima osnova za krivičnu odgovornost u slučaju u Kuršumliji u kojem se sutkinja Danijela Milojević izuzela iz procesa i navela da je Radoljub Vidić, tužilac u procesu, inače predsednik opštine Kuršumlija, u prethodnom mesecu ugrozio njenu porodicu.

„Tužilac bi morao da sasluša sudiju kako bi utvrdio čime je bila motivisana kada je donela takvu odluku, kao i da sasluša i osobu zbog koje je tražila izuzeće. U svakom slučaju morao bi da nešto preduzme po tom pitanju“, rekla je Boljević za agenciju Beta.

U Kuršumliji, sutkinja Danijela Milojević tražila je sopstveno izuzeće. Kao razlog je navela to da je tužilac, inače predsednik opštine Kuršumlija, u prethodnom mesecu ugrozio njenu porodicu.

Sportski novinar Milojko Pantić našao se pred kuršumlijskim Osnovnim sudom jer je predsednik opštine Radoljub Vidić, posle Pantićevog govora na protestu „1 od 5 miliona“, protiv njega podneo krivičnu prijavu.

Postupak je pripao sutkinji Danijeli Milojević, koja je na ročištu 23. oktobra zatražila sopstveno izuzeće.

„Postoje razlozi za moje izuzeće, budući da je u ovom predmetu privatni tužilac Radoljub Vidić upravo u funkciji predsednika opštine, a koji je u poslednjih mesec dana, u skladu sa svojom funkcijom, uticao na izmeštanje radnog mesta mog supruga na kome radi više od 20 godina i time ugrozio egzistenciju moje porodice, uneo nemir i nesigurnost u istu“, navela je u obrazloženju, a koje je prenela N1.

Boljević navodi da je u izveštaju Evropske komisije navedeno da ima pritisaka na sudije, a da je isto navedeno i u istraživanju koje je Društvo sudija Srbije zajedno s CeSID 2017. godine radilo na uzorku od 1.600 sudija.

„Sudije su navodile da stalno osećaju pritiske medija, političara, izvršne vlasti. Jedna petina navela je i da oseća pritiske koji dolaze od predsednika sudova“, podsetila je Boljević.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...