Jak zemljotres u Albaniji, rušile se zgrade, ima mrtvih i povređenih (FOTO, VIDEO)

463

Snažan zemljotres, jačine 6,4 stepena Rihtera potresao je Albaniju oko 4 sata ujutru po lokalnom vremenu. Samo tri sata kasnije, oko 7 i 10 zemlju je pogodio još jači potres, jačine 6,5 stepeni Rihterove skale, preneli su lokalni mediji.

Albanski mediji javljaju da su poginule četiri osobe, da je više od 150 povređenih, a veliki broj objekata je srušen ili je pretrpeo značajnu štetu.

Agencija Frans pres javila je da je jedan čovek poginuo kada je u panici iskočio kroz prozor svoje zgrade.

U Durešu je pala cela petospratnica, a iz ruševina je spaseno jedno dete.

Građani Tirane izašli su na ulice, a u glavnom gradu navodno ima više od 50 povređenih.
Video snimci na društvenim mrežama prikazuju srušenu zgradu u Draču, mestu 40 kilometara udaljenom od Tirane na jadranskoj obali. Vide se i zgrade sa velikim napuklinama i srušenim fasadama.

Epicentar zemljotresa je kod mesta Šijak, u opštini Drač. Posle inicijalnog potresa su usledila još dva zemljotresa, snage 5,3 i 5,1 stepeni Rihterove skale, a registrovano je još desetak podrhtavanja tla.
Aalbanski premijer Edi Rama stigao je u Drač, koji je najviše pogođen snažnim zemljotresom. Dve žrtve su žene u Draču, a jedna u mestu Tumane, kod Drača.

Ovo je najjači zemljotres u Albaniji u poslednjih 30 godina.

Pre dva meseca, ovu zemlju je pogodio zemljotres jačine 5,6 stepeni, kada je oštećeno oko 500 kuća.

Zemljotres se osetio i u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, Hrvatskoj, Bugarskoj i Italiji.

U Srbiji  zemljotres se osetio se na celoj teritoriji zemlje, naročito na Kosovu i Metohiji, ali za sada nije registrovana šteta, rečeno je u Republičkom seizmološkom zavodu.

Izvor Glas Amerike
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...