Najmanje 12 poginulih i više od 600 povređenih u snažnom zemljotresu u Albaniji(FOTO, VIDEO)

188
Raste broj žrtava razornog zemljotresa u Albaniji. Prema poslednjim informacijama, poginulo je ukupno 12 osoba – sedam u Draču i pet u Tumanu.
Ministar zdravlja i socijalne zaštite Ogerta Manastirliu izjavio je da je 176 građana hospitalizovano samo u Draču, dok je u kompleksu bolnica na najugroženijim područjima – Tirane, Drača, Kruje, Kubine i Leža smešteno 600 povređenih.
Veliki broj objekata se srušio ili je pretrpeo značajnu štetu.

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da je nemačka kancelarka Angela Merkel ponudila pomoć, kao i njegove kolege iz Severne Makedonije i Bugarske. Crna Gora je poslala tim za potragu i spasavanje. Pomoć je ponudila i Srbija.
Vlada Rumunije je preko Sektora za vanredne situacije poslala u Albaniju vojne avione sa specijalnim timom za potragu i spasavanje. Iz albanskog ministarstva odbrane navode i da se očekuje dolazak spasilačkih timova iz Turske i Italije.

Epicentar zemljotresa je kod mesta Šijak, u opštini Drač. Posle inicijalnog potresa su usledila još dva zemljotresa, snage 5,3 i 5,1 stepeni Rihterove skale, a registrovano je još desetak podrhtavanja tla.
Mediji javljaju da su najveću štetu pretrpli Drač i mesto Tumana, koje je 35 kilometara od Tirane. Albanski mediji javljaju da je reč uglavnom o starijim objektima, rekao je za RTS ambasador Srbije u Tirani Miroljub Zarić.  

U Draču je pala cela petospratnica, a iz ruševina je spaseno jedno dete, javljaju lokalni mediji.

Panika se osetila širom zemlje, a građani Tirane izašli su na ulice, neki sa bebama u naručju.
Ovo je najjači zemljotres u Albaniji u poslednjih 30 godina.
Pre dva meseca, ovu zemlju je pogodio zemljotres jačine 5,6 stepeni, kada je oštećeno oko 500 kuća.
Zemljotres se osetio i u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, Hrvatskoj, Bugarskoj i Italiji.
Izvor RTS, 021.rs
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...