Ministarstvo prosvete: Za poništavanje planiranog doktorata nadležan univerzitet, ne ministar

228

U slučaju kada se utvrdi da diploma magistarskih i doktorskih studija nije rezultat samostalnog rada kandidata (plagijat), univerzitet, odnosno akademija strukovnih studija i visoka škola, nadležne su za postupak i za poništavanje diplome o stečenom visokom obrazovanju, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

„Ove institucije nadležne su i za postupak i za poništavanje diploma o stečenom visokom obrazovanju i drugim slučajevima. Na primer: kada imalac diplome nije ispunio sve ispitne obaveze u skladu sa zakonom i studijskim programom, kada imalac diplome nije prethodno ispunjavao uslove za upis na studije osnovnih, master ili doktorskih studija, ili kada je diplomu potpisalo neovlašćeno lice“,  kažu iz ministarstva.

Ukoliko ni u tom dodatnom roku visokoškolska ustanova ne poništi diplomu, ministar obrazuje komisiju čiji je zadatak davanje stručnog mišljenja na osnovu kojeg se diploma poništava.

Za diplome koje su izdale neakreditovane ustanove postupak po službenoj dužnosti pokreće ministar, a diplome se poništavaju kada se utvrdi da ustanova koja je izdala diplomu nije imala dozvolu za rad, dodaju u saopštenju.

Saglasno navedenom, ministar nema pravnog osnova da, bez prethodno sprovedenog postupka na visokoškolskoj ustanovi koja je izdala diplomu, obrazuje komisiju na osnovu čijeg mišljenja odlučuje o poništavanju te diplome.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...