Aleksandar Martinović dobio još jednu funkciju i platu, evo koliko ih sada ima ukupno

1.833

Poslanik i funkcioner vladajuće SNS Aleksandar Martinović dobio je još jednu funkciju, tako da će ubuduće biti i član Saveta Univerziteta u Prištini, sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Takvu odluku donela je 21. novembra Vlada Srbije, koja je Martinovića „okitila“ još jedim poslom koji će obavljati u narednom periodu, pa će pored Skupštine Srbije, Više medicinske škole u Ćupriji gde je angažovan kao predavač, od sada putovati i u Kosovsku Mitrovicu za potrebe Saveta.

Osim toga, i prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, Martinović je angažovan i na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, kao i u Skupštini opštine Ruma gde je odbornik.

Za sve ove funkcije, u koju još nije uračunata ova najnovija, Martinović mesečno „naplati“ 264.000 dinara, pokazuju podaci Agencije.

Međutim, kako su pisali pojedini mediji, on je nedavno dobio saglasnost da može da predaje i na kragujevačkom Fakultetu medicinskih nauka.

Od Aleksandra Martinovića juče nije bilo moguće dobiti komentar na ovu temu.

On, međutim, nije jedini koji će biti u Savetu Univerziteta u Prištini, jer su na istoj sednici vlade Srbije imenovan i Goran Rakić, predsednik Srpske liste (SL) i gradonačelnik Severne Mitrovice, zatim Vinka Radosavljević, takođe funkcionerka SL, zatim Ivan Todosijević, predsednik privremenog organa Opštine Zvečan, kao i Srđan Popović i Prof. dr Milan Milisavljević, svi kao predstavnici osnivača.

Osim njih, Vlada Srbije imenovala je i članove saveta Filozofskog, Ekonomskog, Pravnog, Poljoprivrednog, Matematičkog, Medicinskog, Učiteljskog, kao i Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje.

Povodom imenovanja političara u savet univerziteta, za „Insajder“ je govorio ministar prosvete Mladen Šarčević.

Za izbor narodnog poslanika Aleksandra Martinovića za člana Saveta Univerziteta, ministar za Insajder navodi da „nije protiv zakona“. Ni imenovanje ostalih političkih funkcionera na pomenute funkcije, Šarčeviću nije problematično.

„To nije neobično, oni su odande“,  kazao je on.

Na podsećanje da u Zakonu o visokom obrazovanju piše da Vlada članove saveta visokoškolskih ustanova bira „iz reda istaknutih ličnosti iz oblasti nauke, kulture, prosvete, umetnosti i privrede“, ministar prosvete dodaje da se oni biraju i iz „javnog i društvenog života“.

Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici funkcioniše kao i svi ostali univerziteti u Srbiji, odnosno finansira se iz budžeta Republike Srbije.

Zaposleni na tom univerzitetu imaju ista prava kao i svi ostali na Kosovu koji se finansiraju iz srpskog državnog budžeta, što znači da imaju pravo i na kosovski dodatak koji, prema pisanju „Insajdera“, znači da im je osnovica plate uvećana za 50 odsto.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...