Najveći problem naći radnika: Kompanije ali i mikrofirme muče muku u našoj državi

92

Teško je naći agroinženjera, informatičara, ali i nekvalifikovanog radnika. Dostupnost radne snage zato je ove godine najveći izazov i za velike kompanije i za mikropreduzeća. Ovo pokazuju rezultati istraživanja Američke privredne komore (AmCham) sprovedenog među njenim članovima, ali i predstavnicima malih firmi.

Ove godine nešto manji procenat privrednika poslovno okruženje doživljava kao umereno zadovoljavajuće. Trojku je uslovima poslovanja u ovom momentu dalo dve trećine anketiranih.

Iako nisu veliki optimisti u vezi s tim da će država u izbornoj godini učiniti napredak u ključnim reformama, članovi AmCham, njih čak 78 odsto, očekuje rast poslovanja u 2020. godini. Novom zapošljavanju se nada 61 odsto, ali upravo zbog činjenice da teško pronalaze kadar, strahuju da to neće uspeti svi da ostvare.

“ Ranije je dostupnost radne snage bila regionalni problem, ili se to dešavalo sa određenim zanimanjima. Sada to nema veze sa regionom, niti sa profesijom“,  objasnila je Amelija Pavić, potpredsednica AmCham.

Ovaj problem, dodala je,  ne može jednostavno da se reši, ali mora da bude u fokusu naredne vlade.

Čak 43 odsto članova veruje da iz budžeta treba više ulagati u obrazovanje i da je to način da se obezbedi veći rast.

Deo rezultata ankete iznenadio je predstavnike države. Potpredsednici Vlade Zorani Mihajlović nije bilo milo da čuje da je došlo do blagog pada u oceni poslovne klime.

„Nije dobro ni to što se ne očekuje skoro poboljšanje“,  rekla je Mihajlovićeva.

„Očekivanja rasta samih kompanija i zaposlenosti, s druge strane, govore o poboljšanju. Za sve nas, pitanje radne snage je velik problem. Mi to već dugo osećamo u građevinarstvu, gde nedostaje i niskokvalifikovani i visokokvalifikovani kadar, dodala je ministarka.

Skoro  90 odsto ispitanika nije zadovoljno reformama zdravstva i pravosuđa, dok je onih koji veruju da je malo urađeno u sređivanju javnih preduzeća malo više. Zadovoljni su, s druge strane, smanjenjem budžetskog deficita i manjom birokratijom u vezi sa izdavanjem građevinske dozvole, kao i uvođenjem e-uprave.

Izvor Večernje novosti
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...