Otvoreni parlament: Budžet usvojen bez kršenja procedura, ali i bez punog sastava

101

Poslanici su u novembru zasedali 11 dana i usvojili 27 akata, između ostalog, i budžet za 2020. godinu, a sve to bez punog sastava. Veći deo poslanika opozicije bojkot parlamenta nastavio je i ovog meseca, navodi se u izveštaju Otvorenog parlamenta, piše Danas.

Kršenje procedura tokom usvajanja budžeta prošle godine bila je kap koja je prelila čašu za mnoge poslanike opozicije, koji su još tada otpočeli i dalje aktuelni bojkot parlamenta.

Ipak, ove godine predlog Zakona o budžetu u skupštinsku proceduru stigao je u zakonom predviđenom roku, poslanici su imali dovoljno vremena da se sa njim upoznaju, a u plenumu je razmatran kao jedina tačka dnevnog reda i to uz dvostruko vreme za raspravu.

Ovo ipak nije nateralo opozicione poslanike da se vrate u poslaničke klupe, već su o budžetu govorili na konferencijama za medije u skupštinskom holu. Za to vreme, o poslanicima koji bojkotuju rad parlamenta moglo se čuti u plenumu u izjavama poslanika vladajuće koalicije, koji su ih optuživali da rade protiv Srbije, napadaju ministra Stefanovića i predsednika Aleksandra Vučića i “izmišljaju neke afere sa oružjem”.

Budžet je poslanicima predstavila premijerka Ana Brnabić, a ostalih dana sednice ga je uz podršku poslanika većine branio najčešće ministar ekonomije, Siniša Mali. Iako se sastav budžeta odnosi na celu Vladu, ostali ministri uglavnom nisu bili prisutni tokom rasprave.

Veći deo plenumske debate zauzele su pohvale vladajuće koalicije, čiji su poslanici skoro u svakom govoru naglašavali da je budžet razvojni, a ne izborni. Pored toga našla se i po neka kritika opozicije prisutne u sali, ali su uglavnom umesto odgovora mogli da čuju samo komentare na opozicione lidere van parlamenta.

Dnevnopolitičke teme ponovo su preovladale raspravom u plenumu, a poslanici su uglavnom razmatrali da li vlast, ili ipak opozicija, proizvodi afere o onim drugima. Kao i prošlog meseca bilo je reči o Krušiku, ali se ovog meseca, tokom sednice o budžetu, oglasila i predsednica skupštine Maja Gojković povodom odluke Beogradskog univerziteta da doktorat Siniše Malog proglasi plagijatom.

„Siniša Mali je odličan ministar, Siniša Mali je bio odličan student, a oni koji vas napadaju – napadaju vas samo politički zato što ste lojalni predsedniku Aleksandru Vučiću i zato što dobro radite posao“, rekla je Gojković.

Na pitanje poslanika Srpske radikalne stranke o poslovanju valjevskog Krušika, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović odgovorio je optužbama na račun uzbunjivača Aleksandra Obradovića, pitajući “kako bi Putin nazvao čoveka koji bi prikupljao podatke pet godina o ruskoj fabrici naoružanja i stavljao to na hard disk?”.

Pored budžeta, u novembru su poslanici usvojili i paket izmena u zakonima iz oblasti finansija. Izmene Zakona o porezu na dobit pravnih lica podrazumeva poreske olakšice za banke koje su umanjile dug korisnicima kredita u švajcarskim francima. Uvodi se i poreska olakšica za investicione fondove, kao i mera za sprečavanje dvostrukog oporezivanja za one koji posluju i u Srbiji i u inostranstvu. Usvojene su i izmene Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara koji se tiče upotrebe motornih vozila, plovila, vazduhoplova i poreza na registrovano oružje.

Početkom meseca poslanici su usvojili i izmene Zakona o putnim ispravama, kojim se propisuje rok od šest meseci do prestanka važenja pasoša kao najraniji trenutak za podnošenje zahteva za izdavanje novog i obaveza podnošenja zahteva za izdavanje novog pasoša u slučajevima kada je došlo do promene podataka, ukoliko je oštećen, popunjen ili dotrajao, kao i ako fotografija više ne odgovara izgledu lica.

U novembru poslanici su po četvrti put ove godine postavljali poslanička pitanja predstavnicima Vlade poslednjeg četvrtka u mesecu. Ovo je veoma važan mehanizam kontrole izvršne vlasti, jer je Vlada u obavezi da na pitanja poslanika i odgovori. Pitanja koja su poslanici postavljali ovog meseca ticala su se socijalnih i zdravstvenih prava učenika verskih škola, zapošljavanja u javnom sektoru, Zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarcima, strategije podsticanja rađanja, MHE Rakita i namenske industrije Krušik.

Izvor Danas
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...