Protest ispred Skupštine i Vlade: Porodiljama garantovana minimalna zarada

98

Nekoliko desetina građana, među kojima žene s bebama u kolicima, protestovalo je danas ispred Skupštine Srbije u Beogradu, a potom i ispred Vlade.

Na poziv Udruženja „Mame su zakon“ zahtevali su promenu Zakona o finansijskoj podršci porodicama s decom, odnosno brisanje odredaba na osnovu kojih se tokom porodiljskog odsustva smanjuju primanja žena koje rade u „sivoj zoni“.

Predstavnica Udruženja, Tatjana Macura, koja je i poslanica Stranke moderne Srbije u Skupštini Srbije, izjavila je za agenciju Beta da Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom diskriminiše žene koje imaju manje od 18 meseci povezanog radnog staža, porodice koje imaju decu sa invaliditetom, kao i žene koje imaju visoka primanja, odnosno platu veću od tri prosečne zarade.

„Tokom trudničkog bolovanja ne obračunavaju se porezi i doprinosi, tako da kada kada žena ode na porodiljsko odsustvo, ona za taj period nema povezan radni staž, što umanjuje primanja ili može i da izgubi pravo na njih“, rekla je Macura.

Ona je rekla da su zahtevi sa protesta da se ženama tokom porodiljskog odsustva garantuje bar minimalna mesečna zarada, da se žene poljoprivredni osiguranici izjednače sa ženama koje su zaposlene na drugi način, kao i da se vreme povezanog radnog staža pre porodiljskog odsustva za sve smanji na 12 meseci.

Zakon o finansijskoj podršci porodicama s decom stupio je na snagu jula 2018. godine.

Izvor Danas Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...