U podzemnom trezoru otkriveni dokumenti o poslednjim mesecima Titovog života

84

U podzemnom trezoru Univerzitetskog kliničkog centra Ljubljana, u kojem je 4. maja 1980. godine umro Josip Broz Tito, otkrivene su fascikle s dokumentacijom, prenosi portal 021.rs.

Kako se navodi, dokumentacija baca novo svetlo na poslednje mesece života Tita i njegovog osoblja u najboljoj medicinskoj ustanovi u bivšoj državi.

Kako je prvi izvestio slovenski portal 24ur, dokumentacija je otkrivena u prostoriji do koje vode podzemni hodnici, a koja se zadnji put koristila kao sklonište u vreme vazdušne opasnosti za vreme kratkotrajnog slovenskog junskog rata s JNA 1991. godine, iako se mislilo da je sva dokumentacija povezana s Titovim lečenjem u Ljubljani završila u Beogradu.

Većina papira otkriva šta je sve plaćeno u vreme boravka Tita i njegovog osoblja u bolnici u Ljubljani, ukazujući na lagodan život koji je okruživao Tita i u njegovim zadnjim danima.

Naime, kako piše 24ur, u mesec dana pojedeno je 100 kilograma svinjskog mesa, 31 kilogram „baby beef“-a, 18 kilograma buđole, više od 15 kilograma pršuta i 90 kilograma konzervirane šunke.

U istom jednomesečnom razdoblju plaćena je i 91 boca viskija, 20 boca ruma, 11 votke i 100 litara vina, a prema jednom računu naručeno je i 700 komada torte, 200 rolada, 200 krofni…

Osim računa koji ukazuju na kako se u to vreme živelo u Titovom okruženju, pronađen je i dopis kojim je Institut za patologiju izračunao da će obdukcija dugogodišnjeg predsednika Jugoslavije koštati 33.437 dinara.

Titovo lečenje u Ljubljani platila je tadašnja Socijalistička Republika Slovenija, i to u iznosu od dva miliona i sto hiljada dinara.

Lečio ga je konzilijum u kojem je bilo sedam lekara, od čega trojica iz Slovenije, kao i po jedan lekar iz SAD-a i Rusije.

Tito je u UKC Ljubljana proveo poslednja četiri meseca svog života.

Iako je poznato da nije baš slušao lekare i da nije želeo da se odrekne omiljene hrane i pića, Tito je poslednjih 68 dana bio u veštačkoj komi, prikopčan na respirator, tako da je jasno da u tom periodu nije mogao konzumirati hranu i piće koja je, prema pronađenim računima, plaćena u vreme njegovog boravka u Ljubljani.

Očigledno je da su ta hrana i piće bili naručeni za njegovo osoblje, a ne za samog Tita, prenosi Jutarnji.hr.

Izvor 021.rs
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...