Zaječar: Britanci grade fabriku, da li će biti dovoljno radnika?

142

Britanska kompanija Aptiv i Vlada Srbije potpisali su memorandum o razumevanju za otvaranje fabrike te firme u Zaječaru, u kojoj će posao dobiti oko 2.000 radnika, prenosi portal BIZLife.

Pregovori oko otvaranja fabrike Aptiva u Zaječaru trajali su gotovo godinu dana, a na kraju se sve okončalo potpisivanjem memoranduma o razumevanju.

Očekuje se da se već početkom naredne godine započne sa radovima na otvaranju fabrike, koja predstavlja „grinfild investiciju“, jer se gradi od temelja do vrha.

Britanski Aptiv, koji se bavi proizvodnjom električne i elektronske opreme za vozila, tako će, nakon Leskovca i Novog Sada gde već imaju fabrike, otvoriti još jednu firmu u Srbiji, a u izgradnju tog pogona, po dosadašnjim informacijama, investiraće blizu 20 miliona evra.

Kako se nezvanično saznaje, britanska kompanija bi u Zaječaru trebalo da otvori pogon od 40.000 kvadrata.

Odlučili su da firmu od temelja podignu u industrijskoj zoni na „Zvezdanskom putu“.

Budući da grad na Timoku, u kome je na Nacionalnoj službi za zapošljavanje registrovano oko šest hiljada nezaposlenih, nema dovoljno kvalifikovanih radnika, razmatra se mogućnost da se u toj fabrici zaposle odgovarajući kadrovi iz svih gradova i opština u Timočkoj krajini, zbog čega će biti neophodno dokvalifikovati radnu snagu za potrebe Aptiva.

Aptiv je, inače, u Leskovcu otvorio pogon, vredan skoro 30 miliona evra, u kome trenutno radi oko 300, ali se očekuje da do 2020. godine ovde radni angažman dobije oko dve hiljade radnika.

Britanska firma sa sedištem u irskom Dablinu posluje u 45 zemalja sveta i zapošljava 147.000 radnika.

Izvor BIZLife
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...