Pokušali da prošvercuju zaštićene papagaje i paunove u džakovima za šut

79

Carinici su u nedelju, 1. decembra na prelazu Srpska Crnja, u saradnji sa policijom, sprečili pokušaj krijumčarenja deset papagaja i jedanaest paunova, među kojima je 13 ptica zaštićeno CITES Konvencijom.

Žive ptice su pronađene prilikom kontrole automobila „mercedes benc“ rumunske registracije, kojim je troje rumunskih državljana putovalo ka svojoj zemlji.
Na pitanje da li imaju nešto da prijave putnici su rekli da nemaju ništa osim ličnog prtljaga. Prilikom kontrole ispostavilo se da su lagali, jer je najpre na zadnjem sedištu automobila, ispod gomile kesa sa različitim namirnicama i garderobom, pronađen kavez sa deset papagaja (Psittacula crameri i Psitacula eupatria), poznatijih kao „mali i veliki Aleksandar“, među kojima dva primerka pripadaju zaštićenoj vrsti.
Potom je takođe na zadnjem sedištu, kao i na podu između prednjih i zadnjih sedišta pronađeno još nekoliko plastificiranih džakova za šut, u kojima su bili zaštićeni indijski paunovi (Pavo cristatus).
Preplašene i dehidrirane ptice su nakon konsulatacije sa Grupom za Cites Ministarstva zaštite životne sredine predate u prihvatilite zoološkog vrta Palić, a protiv 40-godišnjeg vozača automobila pokrenut je prekršajni postupak.
Izvor 021.rs
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...