Đurić: Neće biti energetske velike Albanije, Srbija je vlasnik elektromreže

168

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da umesto priče o energetskoj velikoj Albaniji koja nikada neće postojati, Priština treba da se okrene ispunjavanju preuzetih obaveza i formira Zajednicu srpskih opština, koju je potpisala pre 2.415 dana.

„To je nesprovodivo na terenu, i mora da bude zaustavljeno od strane međunarodne zajednice pre nego što proizvede posledice po regionalnu energetsku, pa i političku stabilnost i zapečati perspektive dijaloga“, ocenio je Đurić u pisanoj izjavi.

On je naglasio da je „Srbija vlasnik i graditelj elektromreža na Кosovu i Metohiji, o čemu ima nebrojano dokaza“.

„Angažmanom EMS-a, EPS-a i resorono nadležnih institucija prethodnih godina sprečavano je i sprečeno članstvo prištinskog operatera koji ilegalno koristi deo naše mreže na КiM u ENTSOE, a najave stvaranja energetske velike Albanije otkrivaju pravo šovinističko lice prištinske politike“, naveo je Đurić u saopštenju.

Kosovska elektrodistribucija (KOSTT) i albanski operator prenosnog sistema (OST), potpisali su u Tirani, ugovor o uspostavljanju regulatornog bloka energetskog sistema Kosovo-Albanija, a zvršni direktor KOSTT Iljir Šaja, istakao je, da se tim sporazumom, Kosovo odmaklo od Elektromreže Srbije (EMS) i postalo deo albanskog operatera.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...