Vučić: Poseta Lukašenka značajna za ekonomske odnose

105

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je posle razgovora sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom, da je uveren da će današnja poseta biti značajan podsticaj za razvoj bilateralnih ekonomskih odnosa dve zemlje jer su politički odnosi već veoma dobri. U prisustvu dvojice predsednika prethodno je razmenjeno više potpisanih sporazuma u oblasti pravosuđa, nauke, obrazovanja, inovacija, kao i dokumenta o saradnji pošta i banaka.

„Nikada se nije dogodilo, od kada je Lukašenko predsednik Belorusije a to je od 1994. godine, da ta zemlja glasa protiv Srbije. Nikada se to nije dogodilo. Prošli smo kroz užasno težak period, a Belorusija je uvek bila uz nas. Na svakom mestu u svetu“, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare.

On je Lukašenku poručio da, iako Srbija nije velika zemlja, Belorusija uvek može računati na njenu podršku, isto kao što je Srbija uvek znala da po pitanju Kosova i ostalim važnim stvarima može uvek da se osloni na podršku Minska.

Lukašenko se sastao sa Vučićem u Palati Srbija

„Hvala za iskreno prijateljstvo koje pokazujete prema Srbiji. A ja poručujem beloruskom narodu da u Srbiji ima iskrenog prijatelja. I kada god budemo mogli da učinimo bilo šta za vas u međunarodnim institucijama i forumima – na našu pomoć ćete uvek moći da računate“, rekao je on.

Vučić je rekao da je imao dobre razgovore sa Lukašenkom i predstavnicima te zemlje, u kojima su takođe učestvovali i predstavnici gotovo cele Vlade Srbije. Bilo je reči o unapređenju saradnje u svim društvenim sferama, o vojno-tehničkoj saradnji ali i tome kako da se dostigne nivo robne razmene od 500 miliona evra.

„Razgovarali smo o tome da razvijamo zajednička preduzeća da bi plasirali robu na treća tržišta, o saradnji u oblasti agrobiznisa, o zajedničkom učešću u modernizaciji saobraćaja“, rekao je on.

Predsednik Srbije je dodao da mu je čast što je ugostio velikog prijatelja Srbije koji je bio jedini svetski lider koji je došao u Beograd 1999. godine da podrži Srbiju za vreme NATO bombardovanja.

„U politici ne traje ništa kraće od zahvalnosti. Ali mi smo dokaz, i jedni i drugi, da to ne mora da bude tako. Mi smo vam zahvalni i ta zahvalnost i poštovanje srpskog naroda ostaće zauvek, zato što ste želeli, hteli i smeli da pokažete podršku Srbiji u najtežem trenutku“, rekao je predsednik Srbije.

 

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...