O čemu se govorilo iza zatvorenih vrata na sastanku predstavnika Evropskog parlamenta, vlasti i opozicije

154

Učinićemo sve da Srbija dobije fer i slobodne izbore, glavna je poruka koju je delegacija Evropskog parlamenta na čelu sa specijalnim izvestiocem EP za Srbiju Vladimirom Bilčikom i liderom Evropske narodne partije (EPP) Manfredom Veberom uputila juče srpskim vlastima, saznaje Danas.

Od vlasti su se čuli odgovori da su spremni da razgovaraju sa opozicijom uz posredovanje evroparlamentaraca o boljim izbornim uslovima i predstojećoj izbornoj kampanji, kao i o zahtevima opozicije da ima predstavnika u Regulatornom telu za elektronske medije (REM).

„Situacija nije jednostavna, ali očekujemo napredak. Učinićemo sve da Srbija ima slobodne i poštene izbore. Treba nam signal vlade, ali i opozicije da žele da razgovaraju. Zato se vraćamo naredne sedmice“, rekao je jedan od visokih zvaničnika Danasu.

Dodao je i da „Vlada Srbije treba da napravi prostor za slobodne izbore“, o čemu će razgovarati naredne sedmice.

Prema izvoru Danasa, pregovori će biti nastavljeni naredne sedmice kada Bilčik ponovo dolazi u Beograd. Prethodno bi ove sedmice, kao izraz dobre volje Evropske unije da nije odustala od proširenja Srbija bi trebalo da otvori još jedno poglavlje u pregovorima sa EU – poglavlje 4 – sloboda kretanja kapitala.

Istovremeno, evroparlamentarci su razgovarali i sa predstavnicima opozicije.

Kako saznajemo, opozicija je „spremna da sarađuje“ sa u pronalaženju rešenja za slobodne i fer izbore.

„Pregovori nisu gotovi dok se ne završe. Vidimo prostor za zbližavanje stavova vlasti i opozicije“, rekao je izvor Danasa i naglasio da vlada ima alat da obezbedi i kreira uslove za slobodne izbore, ali i opozicija bi onda trebalo da se vrati u parlament.

„Treba nam signal vlade, ali i opozicije da žele napredak. Zato se vraćamo naredne sedmice“, rekao je jedan od učesnika razgovora za Danas.

Tokom razgovora je istaknuto da je EU posvećena proširenju na Zapadni Balkan i da je „istorijska greška“ EU bila da ne otvori pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom o pristupanju

Izvor Danas
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...