Francuska od danas u blokadi: Počinje najveći štrajk u poslednjih nekoliko decenija (FOTO, VIDEO)

81

Francuska se priprema za najveći štrajk u poslednjih nekoliko decenija, a mnogi prognoziraju da će se čitava zemlja od danas naći u blokadi zbog obustave rada u svim sistemima javnog prevoza.

Moguće je da će štrajk potrajati sve do katoličkog Božića, preneo je AFP.

Polasci mnogih vozova već su otkazani, a ostali su drastično umanjili obim rada. U obustavu rada uključiće se i zaposleni u obrazovanju, policiji, sudovima, bolnicama i na aerodromima.

Posljednji put je štrajk ove potencijalne veličine održan 1995. godine, kada je zemlja stala na tri nedelje.

Problemi se očekuju i u međunarodnom saobraćaju. Svi vozovi „Evrostara“ otkazani su u periodu od 5. do 9. decembra. Tokom dana neće biti obavljena petina avionskih letova iz Francuske i u ovu zemlju.

U centru spora je kontroverzna reforma državnog penzionog sistema, koju je predsednik Emanuel Makron najavio u kampanji pred izbore 2017. godine.

On želi da pojednostavi sistem odlaska u penziju, u kojem sada postoje 42 različita modela, i da ih svede na jedan. Ova promena imala bi značajan uticaj na javni sektor, koji je do sada imao specijalan tretman i mogućnost isplate kompenzacija za teže radne uslove.

Prema novom sistemu, bilo bi uvedeno bodovanje, što bi se odrazilo na starosnu granicu za odlazak u penziju i na finansijsku kompenzaciju u trenutku penzionisanja.

Na meti reforme posebno su se našli zaposleni u železnici, a njihov odgovor je jedinstven i oni se sada bore za zadržavanje penzionih prava.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...