Jovanović: Stefanović polagao diferencijalne ispite da bi nostrifikovao diplomu

471

Dosadašnji vlasnik Megatrenda Mića Jovanović za N1 kaže da je navodnom kupcu njegovog univerziteta Dejanu Đorđeviću verovao na reč, jer ga je, kaže, omađijao svojom elokvencijom i sugestivnošću.

Tek nakon što su mediji otkrili da je reč o potencijalnoj prevari, Jovanović je, tvrdi, shvatio da je prevaren, i odlučio da pokrene postupak raskida ugovora. Jovanović navodi i da je ministar policije Nebojša Stefanović morao da polaže dodatne ispite pre nego što je dobio diplomu tog univerziteta.

Upitan o slučaju ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića koji je 1995. godine diplomirao u firmi Megatrend International Expert Consortium Limited iz Londona, da bi mu Fakultet za poslovne studije Univerziteta Megatrend u Beogradu tu diplomu 2005. priznao kao fakultetsku, Jovanović kaže da je ta priča „pase“, i da je u dokumentarcu N1 „mnogo toga izvučeno iz konteksta“.

„Pogledajte, ne mogu da se setim, neke novine, da li su engleske ili škotske, su objavile koliko ima takvih institucija u Velikoj Britaniji. Ne znam, 200 i nešto koje rade na sličan način. Dakle, jasno se kaže polaznicima u Engleskoj – možete da studirate u ovoj, ovo je akreditivano, a ovo nije. Prema tome, do studenta je da odabere da li će na akreditovani ili neakreditovani“, kaže Jovanović.

Kaže i da postoji više od 1.000 svedoka koji bi mogli da potvrde da su se predavanja u to vreme, redovno držala u Sava centru.

„Vi imate žive svedoke, imate fotogrfije koje je radio čuveni Mića Kaktus – Milutin Rajković – zaista postoje živi svedoci. Predavanja su držali i naši profesori i strani. Dakle, držao je Nikola Malenović, držao je Momčilo Milisavljević, držao je pokojni Arsen Videnov, matematiku je predavao Luka Filipović i iz inostranstva smo imali profesora Sung Đo Parka, Šanarona itd. Svi su dolazili“, ističe Jovanović i dodaje da je Nebojša Stefanović u to vreme marljivo studirao.

„Nije bio poznat u to vreme, dakle nijedan jedni razlog da mu se gleda kroz prste. Čovek je radio u marketing službi državnog preduzeća Jabuka. Niko nije očekivao da će posle da bude to što jeste, bio je jako mlad“, podseća osnivač Megatrenda.

Tvrdi i da je Stefanović u to vreme završio trogodišnje studije, ali da je svih drugih hiljadu i nešto studenata iz Sava centra, bio u obavezi da pokaže i određene diferencijalne ispite.

„Sada ne mogu da se setim, bilo ih je pet ili šest otprilike. Kod nas i sada na nekim od fakulteta imate na četvrtoj godini šest ili sedam ispita. Znači, onaj broj koji je upotpunjavao ovo što je polagao pre toga. Tako da ja garantujem da je sve bilo najregularnije, a kažem, ako meni ne verujete, možete da nađete bar par stotina svedoka“, poručuje Jovanović.

Negira i da je Megatrend International Expert Consortium Limited u Srbiji poslovao kroz „rupu u zakonu“ i ističe da u zemlji i danas ima mnogo inostranih institucija koje se bave obrazovanjem na potpuno isti način.

Upitan o profesorima iz inostranstva koji su u dokumentarcu N1 negirali povezanost sa Megatrendom, Jovanović kaže kako pretpostavlja da je pitanje našeg novinara bilo tako formulisano da je sagovornicima bilo bolje da naprave neku distancu.

„Ono što je frapantno za mene, Megatrend nazivaju mlinom diploma i kažu da štancujemo diplome. Za 30 godina, ovde nijedna diploma nije ištancovana, nijedna nije prodata. Možda bi treblao da se pozabavite nekim drugim privatnim i državnim fakultetima“, savetuje Jovanović.

Kaže i da kampanja koja se, kako tvrdi, vodi protiv njegovog univerziteta utiče na smanjenje broja studenata, ali da to nije glavni razlog.

„Glavni razlozi su nedostatak omladine – dakle, ako pogledate zvanične informacije Zavoda za statistiku, posle dve, tri godine broj maturanata u srednjim školama pada izmeđi 10 i 12 odsto. Dakle, to je demografski faktor, nema dece, protiv kojeg je teško se boriti. Drugi, akreditaciona komisija u prethodnom sazivu, na čijem je čelu bio prof Ćemal Dolićanin – ja sam protiv njega podneo i razne prijave raznim institucijama, uključujući i regularne organe – dok je on bio na čelu, za četiri ili pet godina, ta komisija je dala preko 70 akreditacija tzv. visokim strukovnim školama od Subotice do Surdulice“, podseća on.

Negira i da je Univerzitet u velikim finansijskim problemima. Priznaje da plate profesorima kasne, ali ističe da mu je prioritet bio da finansijski stabilizuje Megatrend, a da će zaostale plate biti isplaćene do 31. decembra.

Kada je reč o akreditacijama, Jovanović ističe da svih 12 fakulteta Univerziteta Megatrend, po novom zakonu, ima akreditacije još tri i po godine, a uveren je i da nema šanse da ih potom izgube.

 

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...