Komunalci u Novom Sadu: Od početka godine 1.113 prijava zbog narušavanja kućnog reda i mira

106

Usisavanje, šetnja na visokim potpeticama, bacanje mrva s terase, glasna dečja igra ili kućni ljubimci samo su neke od pojava koji često smetaju stanarima u Novom Sadu, a zbog čega se žale komunalnoj policiji i upravnicima zgrada.

Uskoro se navršava tačno godinu dana otkako je na snagu stupila nova Odluka o opštim pravilima kućnog reda u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama na teritoriji Novog Sada.

Uprkos pooštrenim kaznama, komunalna policija je od početka godine zaprimila poveći broj pritužbi – 1.113 prijava zbog narušavanja kućnog reda i mira, dok je inspekcija izdala 3.230 prekršajnih naloga.

Radovan Trifunov iz Udruženja profesionalnih upravnika Srbije kaže za 021 da se komšije najčešće žale na buku za vreme dnevnog i noćnog odmora. Kazne predviđene novim pravilnikom su visoke, u nekim slučajevima se za stvaranje buke stanari kažnjavaju sa 10.000 dinara.

“ Stanari povremeno prijave šalju upravniku, nekad se žale direktno Komunalnoj inspekciji, ali u suštini neke uobičajene prijave su svuda iste. Ponekad sami pokušavaju da reše nesuglasice i probleme nastale usled prevelike buke, ponekad ni sami profesionalni upravnici ne mogu mnogo da urade, ali u suštini na kraju sve zavisi od dogovora. Uglavnom se žale na buku u periodu od 16 do 18 časova i za vreme noćnog odmora“, navodi Trifunov, prenosi ovaj novosadski portal.

Inače, vreme odmora u zgradama u toku radnih dana traje od 16 do 18 časova i od 23 časa do 5 sati narednog dana. Građani su dužni da vikendom kućni red poštuju u periodu od 16 do 18 časova i od 23 časa do sedam sati ujutru. Na dan dočeka Nove godine 31. decembra, 1. i 13. januara, kućni red ne važi u periodu od 16 časova do četiri ujutru.

Komunalna policija je zbog nepoštovanja Odluke o opštim pravilima kućnog reda u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama u Novom Sadu od početka ove godine izrekla ukupno 80 prekršajnih naloga, 206 građana je upozoreno dok im prilikom 61 intervencije nije bio omogućen ulaz u zgradu u kojoj se odvija prekršaj.

Zanimljivo je da su građani podneli čak 783 prijave za koje nije bilo elemenata za postupanje. Iz Komunalne policije kažu da je najčešći razlog prijava – buka.

„Učestalo je i prijavljivanje koje nastaje prilikom pomeranja nameštaja, tuširanja u kasnim večernjim satima, glasnog hoda… Bitno je napomenuti da prilikom svog postupanja službenici Komunalne policije moraju zateći lica u neposrednom činjenju prekršajne radnje da bi došlo do primene nekog od ovlašćenja upozorenja ili izricanja prekršajnog naloga. U najvećem broju slučajeva, stanovnici Novog Sada koriste pravo da ostanu anonimni prilikom podnošenja prijava – poručuju u komunalnoj policiji.

U anketi 021, građani Novog Sada su se saglasili da mladi u najvećoj meri narušavaju kućni red. Iz Udruženja profesionalnih upravnika Srbije to potvrđuju.

„Češće se žale na mlađu populaciju, da li su u pitanju žurke ili deca koja prave buku u vreme dnevnog odmora potpuno je svejedno. Ponekad glasnu dečiju igru istolerišu ali glasnu muziku u stanovima gde borave studenti dosta ređe“, dodaje Radovan Trifunov.

Građani mogu biti kažnjeni sa 10.000 dinara zbog stvaranja buke, preglasnog govora, trčanja po stanu, igranja loptom. Takođe je kažnjiva upotreba mašina za održavanje zelenih površina u neposrednoj blizini zgrade u vreme kućnog reda i mira. Istim iznosom biće kažnjeni i oni koji na terasama drže nameštaj ili ogrev, crtaju i pišu po zidovima, prozorima, vratima ili zajedničkim prostorijama.

 

Izvor 021.rs
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...