Nakon više od decenije čekanja: Osuđeno 12 profesora u aferi „Indeks“

140

Viši sud u Smederevu izrekao je nakon više od deset godina suđenja prvostepene presude za 27 optuženih za prodaju diploma i ispita na Pravnom fakultetu u Kragujevcu.

Sudsko veće Višeg suda u Smederevu je 16 optuženih, od kojih je 12 profesora, osudilo na ukupno 61 godinu zatvora, javlja dopisnik RTS-a.

Četvoro optuženih je oslobođeno krivice, a o ostalima će se odlučivati u posebnom postupku.

Na najvišu kaznu zatvora, od osam godina zatvora, osuđen je Sveto Purić, bivši dekan i doskorašnji prodekan za finansije Pravnog fakulteta u Kragujevcu. Profesorka Dragana Petrović osuđena je na sedam godina, profesorka Emilija Stanković koja je u to vreme bila i pomoćnica ministra prosvete – na pet, Saša Jovanović šest godina, profesori Božan Vlašković na četiri, a Dragan Mrdalović na šest godina.

Profesor Ivan Čukalović dobio je dve godine zatvora, Zoran Simić,  nekadašnji šef Studentske službe u toj visokoškolskoj ustanovi –  pet, Milena Petrović tri, kao i Srđan Đorđević, aktuelni prodekan za nastavu na Pravnom fakultetu u Kragujevcu i  profesor Nenad Đurđević.

Olivera Kojić osuđena je na dve godine, Andrija Tomović na tri, Radoje Brkić na dve, kao i Miodrag Micović, a profesorka Jasmina Nektarijević osuđena je na šest meseci kućnog zatvora.

Više javno tužilaštvo u Smederevu tražilo je oko 120 godina zatvora za 27 optuženih.

Prvobitnom optužnicom iz 2007. godine obuhvaćeno je 89 osoba za 122 krivična dela.

Međutim, zbog dužine postupka mnogi predmeti su zastareli.

Profesori, studenti i osoblje kragujevačkog, niškog i beogradskog Pravnog fakulteta optuženi su za zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje pošto se pojavio snimak priznanja jedne studentkinje o davanju i primanju mita.

Saša Jovanović, autolimar iz Donje Livadice, označen je kao nulta tačka afere „Indeks“, nakon što je, prema optužnici, policajcu Tomislavu Spasiću ponudio „da mu sredi diplomu“ na ovom fakultetu. Policajac je to prijavio pretpostavljenima i ubrzo dobio status „insajdera“ u aferi, što je, inače, bio prvi put da je u jednom krivičnom postupku u Srbiji korišćen tajni agent. Tako je snimljen audio i video materijal kojim je potkrepljena optužnica.

Afera „Indeks“ izbila je 2007. godine hapšenjem profesora na Pravnom fakultetu u Kragujevcu zbog primanja mita. Na prvoj optužnici iz 2007. godine našlo se 37 optuženih za primanje mita, a drugom optužnicom obuhvaćeno je još 49 osoba, pre svega onih koji su davali mito. Optužnice su spojene za ukupno 89 optuženih za 122 krivična dela i 250 radnji, a suđenje je počelo 21. septembra 2009. godine.

Zbog izmene Zakonika o krivičnu postupku, kao i odluke Visokog saveta sudstva da se u svim sudovima imenuju novi porotnici, suđenje je dva puta kretalo iz početka – najpre 2013, a zatim i 2015. Za gotovo polovinu optuženih za davanje mita i zloupotrebu službenog položaja postupak je obustavljen zbog zastarelosti. Reč je, uglavnom, o studentima koji su, kasnije tokom glavnog pretresa, saslušavani kao svedoci.

Prema optužnici, položeni ispit koštao je od 500 do 1.000 evra, a diploma od 12.000 do 16.000 evra.

 

 

Izvor RTS, Večernje novosti
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...