Nova runda dijaloga vlasti i opozicije: LDP neće na izbore, u LSV se premišljaju

221

Ocenjivanje napretka dijaloga i završni koraci koji su neophodni za punu primenu svih obaveza pred izbore 2020. godine, biće okosnice poslednje runde o poboljšanju izbornih uslova, koja će biti održana sledeće nedelje u Skupštini Srbije, saznaje „Blic“ od diplomatskih izvora u Briselu.

Medijatori u ime Evropskog parlamenta će, kako je „Blicu“ potvrđeno, ovaj put biti trojac – Tanja Fajon, predsednica delegacije u Odboru za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU, Vladimir Bilčik, stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, i diplomata Knut Flekenštajn.

Za razliku od prethodne dve runde, za ovu poslednju je planirana i konferencija za štampu.

Lideri Saveza za Srbiju dobiće, kako je planirano, poziv da se sastanu na posebnom sastanku, i to pre dijaloga u Skupštini.

„Dijalog ide napred. U poslednjoj rundi biće tri posrednika: Knut Flekenštajn, poslanici Bilčik i Fajon. Gospodin Kukan nije dostupan za ovaj krug razgovora“,  kaže za „Blic“ diplomatski izvor iz Brisela.

Dodaje da će biti održane dve značajne sesije.

“ Jedna će biti fokusirana na ocenjivanje napretka u dosadašnjem izvršavanju obaveza, a na drugoj sesiji će, kako je planirano, biti raspravljano o završnim koracima ka punoj implementaciji svih obaveza pred izbore“, napominje sagovornik „Blica“.

Poslednja runda dijaloga započeće, kao i prethodne dve, večerom koja je planirana za 12. decembar, a nastaviće se 13. decembra.

“ Po podne je planirana završna konferencija za štampu. Ponovo ćemo pozvati Savez da se odvojeno sastane sa nama pre dijaloga“,  navodi izvor iz Brisela.

Ostaje da se vidi ko će se od opozicionih stranaka odazvati i prisustvovati sastanku u Skupštini, imajući u vidu da su predstavnici LDP, LSV i SMS protestovali jer ove nedelje nisu bili pozvani na susret sa predsednikom Odbora za spoljne poslove EP Dejvidom Makalisterom.

„Halo Veber, Bilčik, EU, zar je malo vaših gluposti u BiH, ALB, MKD pa kao GRU i sa fašistima morate da spletkarite nama iza leđa, zaboravite Okrugli sto“, najavio je lider LDP Čedomir Jovanović.

Za „Blic“ sada kaže da neće otići na treću rundu.

„Meni nisu oni potrebni za tu vrstu razgovora sa ljudima iz vlasti. Nisam ih ni zvao, zvali su ih oni koji sada ne dolaze na zvanične sastanke već se sastaju po hotelskim lobijima sa njima“, kategoričan je Jovanović.

Portparol LSV Aleksandar Marton kaže za „Blic“ da će njegova stranka tek doneti odluku o dolasku jer ne žele da budu ikebane.

„LSV će održati 10. decembra sednicu Predsedništva na kojoj će odlučiti da li će učestvovati u trećoj rundi dijaloga o izbornim uslovima. Od samog početka imali smo veoma konstruktivnu ulogu u pregovaračkom procesu, ali jasno naglašavamo da ne želimo da budemo ikebana. Posle sastanka predstavnika EP samo sa predstavnicima SzS i PSG, pitali smo naše prijatelje iz EU da li oni promovišu istinske vrednosti modernog društva ili afirmišu politiku koju je otvoreno proruska? Evropski put Srbije je prepun prepreka. Nije potrebno da ga predstavnici Evropskog parlamenta čine još težim. LSV će ozbiljno razmotriti sve opcije i o tome obavestiti javnost i organizatora pregovaračkog procesa“,  kaže Marton.

Predstavnici vlasti nisu sporni, a šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević za „Blic“ da očekuje da će EU diplomate evidentirati pomake.

“ Očekujem da EP konstatuje da su svi državni organi imali ozbiljan i odgovoran pristup, ali i činjenično stanje na terenu, napredak i ozbiljnost i konstruktivnost da sve prođe u demokratskom duhu“,  kaže Milićević.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...