Jovanović (SzS): Vlast korupciju u vezi sa metroom pokriva zakonom

152

Šef odborničke grupe Saveza za Srbiju u Skupštini Beograda Nikola Jovanović izjavio je danas da je Predlog zakona o posebnim postupcima za kapitalne projekte štetan i opasan.

Ocenio je da je prevashodni cilj predloga tog zakona izbegavanje tendera za beogradski metro, o čemu je SZS i ranije upozorio javnost.

Jovanović je rekao da vlast tako namerava da „isplati 4,4 milijarde evra za njihov
projekat metroa, što je duplo više od realne cene“.

„Ovim predlogom zakona se ukidaju tenderi i za velike projekte, što otvara nove i neslućene mogućnosti za korupciju, kriminal i krađu. Tekst zakona je potvrda da vlast namerava da najveće investicije realizuje direktnim i sumnjivim pogodbama, bez javnog nadmetanja i omogućavanja slobodne konkurencije“, naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.

Kao „naročito skandalozno“, Jovanović, koji je i potpredsednik Narodne stranke, ocenio je to što bi se „zakonom ukinula obaveza raspisivanja tendera u svim fazama velikih projekata, počev od izrade studije izvodljivosti, preko izvođenja, do njegovog finasiranja“.

„Ovakvim zakonom se podriva pravni sistem Republike Srbije, legalizuju pljačka i korupcija, a Srbija delegira u rang autokratskih banana država. Upravo zbog izbegavanja tendera i veštačkog naduvavanja cena kapitalnih projekata, Srbija je od dolaska SNS-a na vlast dodatno zadužena za osam i po milijardi evra“, naveo je Jovanović.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...