Ne da(vi)mo Beograd: Nadležni da prestanu da bojkotuju građane

67

Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ uputila je danas zahtev nadležnim institucijama da hitno preduzmu kratkoročne i dugoročne mere kako bi se zaštitili građani Srbije od štetnog dejstva zagađenja vazduha.

U saopštenju te inicijative istaknut je i zahtev da službe koje prate kvalitet vazduha u Beogradu i Srbiji prestanu da bojkotuju građane i da se hitno oglase i objasne javnosti zašto je vazduh u mnogim gradovima u Srbiji poslednjih dva dana zagađen.

„Podaci Agencije za zaštitu životne sredine za 2018. godinu govore da su ‘PM10’ čestice bile iznad dozvoljene granice u Valjevu 170 dana, 154 dana u Užicu, 146 dana u Smederevu, 132 dana u Beogradu, 118 dana u Sremskoj Mitrovici. U Boru je situacija još gora i niko od nadležnih ne želi da se oglasi, dok su građani suočeni sa ozbiljnim zagađenjem“, navodi se u saopštenju.

Kraktoročne mere su, objašnjava „Ne da(vi)mo Beograd“, aktivnosti kojima se građani štite kada je zagađenje vazduha ekstremno visoko, ali i tačno informisanje građana o stanju vazduha kako bi se zaštitile najugroženije kategorije stanovništva.

Dugoročne mere su, navodi Inicijativa, usmerene na temeljno poboljšanje kvaliteta vazduha i unapređenju životne sredine, i one podrazumevaju prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, povećanje gasifikacije i toplifikacije grada i smanjenje individualnih ložišta.

Kako su dodali, u dugoročne mere zaštite spadaju i bolja kontrola, izmeštanje najvećih industrijskih zagađivača, radikalno poboljšanje javnog transporta i odustajanje od svih štetnih projekata koji će dodatno zagaditi vazduh naših gradova, poput izgradnje spalionice u Vinči, ali i u drugim mestima u Srbiji.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...