Šarčević o još gorim srednjim privatnim školama: Vukovci dođu da upišu državne studije i osvoje nula poena na FON-u

410

Ministar prosvete Mladen Šarčević, u jeku afere sa prodajom “Megatrend” univerziteta, tvrdi da je državno obrazovanje bolje na svim nivoim od privatnog, piše  Politika.

On kaže da privatni univerziteti 27 godina od osnivanja nisu opravdali očekivanja i da su daleko od svetskog nivoa kvaliteta, iako jedan broj ustanova počinje ozbiljno da radi na tome.

„Privatne srednje škole su još gore od fakulteta tog tipa”, komentar je ministra Šarčevića na pitanje Politike dokle nas je odvelo privatno obrazovanje.

On smatra da je problem jer kod nas ne postoji spoljašnje vrednovanje rada privatnih obrazovnih ustanova i ishoda tog obrazovanje, pa je mogao da radi ko kako želi.

On dodaje da se u privatnim školama dele petice svima, đaci budu vukovci, a roditelji zadovoljni kupljenim uspehom.

„A onda sam se susretao sa slučajevima da takvi vukovci dođu da upišu državne studije i osvoje nula poena na prijemnom za Fakultet organizacionih nauka”, rekao je on.

Šarčević tvrdi da će se sve promeniti za dve godine uvođenjem nacionalne mature, koja će biti kontrola rada u školama i spoljašnje vrednovanje znanja stečenog do kraja srednjeg školovanja.

“Imamo mnogo kvalitetnih državnih škola i mnogo nekvalitetnih privatnih škola. Razlog je što njihove osnivače niko nije kontrolisao, mogli su da biraju da rade kvalitetno, a izabrali su samo novac”, ocenjuje Šarčević.

Izvor Nedeljnik
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...