Američke demokrate objavile optužnicu protiv Trampa

124

Odbor za pravosuđe američkog Predstavničkog doma objavio je optužnice protiv Donalda Trampa. Reč je o prvom koraku u pokušaju impičmenta, to jest, smene američkog predsednika.

Prva tačka optužnice odnosi se na zloupotrebu moći, a druga na opstrukciju Kongresa, ističe Džeri Nadler, predsednik Odbora za pravosuđe.

Kako navodi, Tramp je zbog domaćih političkih razloga uskratio vojnu pomoć Ukrajini.

Tramp za to vreme tvrdi da nije uradio „ništa loše“, a proces protiv njega naziva „ludošću“.

Ukoliko Odbor za pravosuđe u narednim danima izglasa i potvrdi optužnice protiv Trampa, one će otići u Predstavnički dom na glasanje. Ukoliko Predstavnički dom učini isto – a kontrolišu ga demokrate – suđenje za impičment će se dogoditi verovatno početkom januara.

Međutim, to suđenje će se dogoditi u Senatu gde većinu imaju Trampovi republikanci, pa je mala mogućnost da do smene Trampa i dođe.

Proces impičmenta pokrenut je nakon što je anonimni zviždač u septembru obavestio Kongres o Trampovom telefonskom razgovoru sa predsednikom Ukrajine.

Nadler je optužio Trampa za zloupotrebu moći i „sticanje lične koristi, uz ignorisanje nacionalnog interesa“.

Kako kaže, to je učinio tako što je pritiskao ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da se Ukrajina umeša u kampanju za izbore 2020. godine.

Nadler kaže da Tramp „misli da je iznad zakona“ i da je ugrožen integritet predsedničkih izbora.

„Moramo biti jasni – niko, čak ni predsednik, nije iznad zakona“, ističe on.

Tramp je u junu, navodno, rekao ukrajinskom predsedniku da američka vojna pomoć njegovoj zemlji zavisi od stvari koje Ukrajina može da učini za njega.

Demokrate kažu da je Tramp ponudio vojnu pomoć u vrednosti od 400 miliona dolara i sastanak u Beloj kući sa Zelenskim u zamenu za dve stvari:

Prvo je, ističu, tražio od Ukrajinaca da istraže bivšeg predsednika Džoa Bajdena – glavnog kandidata za predsednika iz tabora demokrata – i njegovog sina Hantera. Hanter Bajden je postao deo Ukrajinske energetske kompanije tokom Obaminog mandata.

Drugi Trampov zahtev je bio da Ukrajina razvije teoriju zavere da su se oni, a ne Rusija, mešali u prethodne američke izbore.

Američke obaveštajne službe tvrde da je Moskva odgovorna za hakovanja mejlova Demokratske partije 2016. godine.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...