Handkeu uručena Nobelova nagrada za književnost

212

U Koncertnoj dvorani u Stokholmu svečano su uručene nobelove nagrade. Među dobitnicima su Peter Handke i Olga Toharčuk, kojima je švedski kralj Gustav uručio Nobelovu nagradu za književnost.

Nobelova nagrada uručena je i za fiziku ( Džejmsu Piblsu, Mišelu Majoru i Didijeu Keluzu za „doprinos u razumevanju evolucije univerzuma i Zemljinog mesta u svemiru“), za medicinu ( Vilijamu Kelinu, Piteru Retklifu i Gregu Semenci za otkriće „kako ćelije osećaju i prilagođavaju se dostupnosti kiseonika“).

Dobitnici nagrade za hemiju su Džon B. Gudenou, Stenli Vajtingam i Akira Jošino „za razvoj litijum-jonskih baterija“, dok su priznanje za ekonomiju zaslužili Abhidžit Banerdži, Ester Duflo i Majkl Kremer za rad na smanjenju siromaštva u svetu.

Nobelova nagrada za mir ranije danas u Oslu je uručena premijeru Etiopije Abiju Ahmedu zbog zalaganja za postizanje mira sa Eritrejom.

Odluku da nagrada bude dodeljena Nagrada Handkeu izvazvala je mnogo bure još od kada je objavljeno da će dobiti to visoko priznanje.

Većina zemalja regiona zbog Handkea je bojkotovala ovogodišnju dodelu Nobelove nagrade, među kojima su ambasadori BiH, Hrvatske, Severne Makedonije i Albanije.

Bojkotu se potom pridružila i Turska.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske u ponedeljak je na Tviteru objavilo da je doneta „odluka o nesudjelovanju veleposlanika RH u Kraljevini Švedskoj na sutrašnjoj ceremoniji dodjele Nobelove nagrade u Stokholmu“.

Kabinet predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića je obavestio ambasadu u Stokholmu da ne postoji ovlašćenje za bilo čije prisustvo u ime Bosne i Hercegovine na dodeli Nobelove nagrade u Stokholmu.

Povodom Komšićevog istupa, reagovao je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Uoči dodele Nobelove nagrade, Handke je u intervjuu za RTRS rekao da nije očekivao kampanju koja se vodi protiv njega i da je imao ideju da pokuša da pomiri stavove.

„Volio bih da sretnem jednu majku sa jedne i jednu sa druge strane. Jednu majku iz Kravice, gde je bio početak svih masakra i jednu majku iz okoline Srebrenice. To je bila moja ideja, ali mislim da je bila pomalo naivna. Mislim da u ovom trenutku tu ideju ne mogu realizovati“, rekao je Handke.

Izvor RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...