Novosađani sa Bajagom i Artan Lili dočekuju Novu 2020. godinu, troškovi proslave nepoznati

130

„Bajaga i instruktori“ i „Artan Lili“ nastupiće na Trgu slobode na dočeku 2020. godine, dok će doček Nove godine po starom kalendaru 13. janura biti samo u zatvorenim prostorima.

Prema najavi gradonačelnika Miloša Vučevića i direktora Evropske prestonice kulture Nemanje Milenkovića, za oba dočeka planiran je nastup 25 izvođača na 50 lokacija. Međutim, njih dvojica nisu otkrili ko su svi izvođači, već su samo novinare uputili na sajt docek.ns2021.rs .

Na ovom portalu se može samo videti da 31. decembra na Trgu slobode nastupaju Bajaga i Artan Lili, a 13. januara u nizu pozorišta, lokala i klubova nastupiće Let 3, Letu štuke, Dado Topić i drugi, s tim da će se deo programa naplaćivati.

Vučević i Milenković su naveli da iz budžeta Grada neće biti plaćeni nastupi, već će taj trošak pokriti sponzori, dok će angažovanje obezbeđenja i iznajmljivanje dela opreme platiti Grad preko Kulturnog centra Novog Sada i „EPK2021“ u iznosu do oko četiri, pet miliona dinara.

Gradonačelnik i direktor EPK nisu želeli ni da otkriju koliko će koštati nastupi, kao i koje će firme tačno to platiti, mada se iz odgovora na pitanja 021.rs moglo čuti da će građani reklame pojedinih donatora videti na Trgu slobode.

Vučević je rekao da neki sponzori ne žele da se zna da su oni donatori, ali je opet naveo imena pojedinih kao što su NIS, Galens, Energotehnika Južna Bačka, DDOR osiguranje i Dunav. Gradonačelnik je rekao da to što ove firme daju novac ne znači da imaju povlastice.

„Sve te firme imaju veze sa Novim Sadom, jer im je ovde sedište, zapošljavaju Novosađane, ovde i posluju i niko im nije tražio da daju privatne pare, nego pomažu doček Nove godine. Ponosan sam na to jer ovo je novina u odnosu na neke ranije periode. Niko od njih zbog sponzorstava nije povlašćen u odnosu prema Gradu zbog sponzorstava“, naveo je Vučević.

Dodajmo i da Vučević i Milenković nisu otkrili ko su strane potpisnice ugovora oko nastupa, uglavnom pravdajući to da postoje različiti modeli ugovora.

Saopšteno je i da građani već od danas mogu na sajtu Gistixa da kupe ulaznice za programe koji će se naplaćivati na dočeku 13. januara, ali 021.rs je primetio da to još nije bilo moguće do momenta pisanja teksta.

Podsetimo da novosadska uprava od dolaska SNS-a na vlast nijednom nije saopštila koliki su troškovi dočeka i sve je pravdala time da su događaj platili sponzori. U samom budžetu troškovi proslave se ne vide, osim četiri, pet miliona dinara koji se izdvajaju za ogradu, obezbeđenje i slično.

Pre 2012. godine iz budžeta je odlazilo od 10 do 20 miliona dinara i to samo na doček 31. decembra jer nije bilo dočeka Nove godine po starom kalendaru 13. januara. Međutim, i to nisu bili tačni podaci jer prethodnici naprednjaka nikad do kraja nisu bili otvoreni da javnosti saopšte detalje troškova.

Organizovani dočeci Nove godine na Trgu slobode u Novom Sadu traju od dočeka 1997. godine.

Izvor 021.rs
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...